Burak Uğraş
Burak Uğraş
Burak Uğraş

Obezite ameliyatı kimler için uygun?

Tüm dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında!

Haberin Devamı

Obezite, en basit şekilde genel sağlığı bozacak oranda, vücutta aşırı yağ birikmesi durumudur. Tüm dünyanın en önemli sağlık sorunları arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her 3 kişiden biri fazla kilolu ya da obez... Obezite cerrahisi, yalnızca kişinin fazla kilolarından kurtulması için yapılan estetik bir ameliyat değildir. Obezite; şeker hastalığı, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, solunum bozuklukları, reflü, depresyon, kısırlık, adet düzensizlikleri, iktidarsızlık, eklem hastalıkları, varis, beyin kanaması, felç gibi birçok hastalığa neden olabilir. Ayrıca meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin oluşmasına da neden olabilir. 

OBEZİTE NASIL ÖLÇÜLÜR?

Obeziteyi belirlemek için vücut kitle indeksi hesaplamasından faydalanılır. Vücut kitle indeksi hesaplamasına göre;

Haberin Devamı
  • 25 ­ 29,9 kg/m2 arasında olanlar fazla kilolu,
  • 30 – 39,9 kg/m2 arasında olanlar obez,
  • 40 kg/m2'nin üzerinde olanlar ise ileri derecede obez olarak tanımlanır.
  • Vücut kitle indeksi 40’ın üzerine çıktığı, morbid obezite ve 50'nin üzerine çıktığı süper morbid obezite durumlarında ise erken ölüm riski anlamlı şekilde yükselir.

Obezite ameliyatı kimler için uygun

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obezitede uygulanması gereken ilk tedavi cerrahi değildir. Öncelikle, konusunda deneyimli doktorlar ve diyetisyenler tarafından hazırlanmış bir program ile kilo verdirme hedeflenir. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan, 6 ay süre ile uzman denetiminde diyet, egzersiz ve medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilir. Obezite ile beraber şeker, kalp, solunum ve eklem hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu cerrahiye aday olabilirler.

OBEZİTE CERRAHİSİ NASIL YAPILIR?

Obezite cerrahisinde temel olarak iki yöntem vardır:

  1. Mide hacminin küçültülmesi ve/veya yiyeceklerin emiliminin bazı aşamalarda engellenmesinin sağlanması
  2. Laparoskopik yöntemin kullanılması ile hastalara açık cerrahiye kıyasla daha konforlu bir iyileşme döneminin sunulması (Bu yöntemle, hastalar ameliyat sonrası günlük hayatlarına kısa sürede döner, yara yeri enfeksiyonu gibi sorunlarla daha az karşılaşır.)

Obezite ameliyatı kimler için uygun

TÜP MİDE AMELİYATI NEDİR? 

Tüp mide ameliyatı olarak bilinen bu yöntemde, midenin belli bir bölümü cerrahi olarak çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ameliyattan sonra az miktarda alınan besinlerle bile hasta çabucak doyar. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü de çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmaz. Eski korkutucu ameliyatlara göre nispeten kolay bir yöntem olup, komplikasyon oranı oldukça düşüktür. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde fazla kilonun %60­80’inin kaybedilmesi beklenir.

Haberin Devamı

AMELİYAT SONRASINA DİKKAT!

Sadece cerrahi teknikler obeziteden kurtulmak için kesin bir çözüm yöntemi değildir. Obezite cerrahisi sonrasında hasta, kendisine önerilen diyet, egzersiz ve yaşam değişikliği önerilerine uyarsa ancak kalıcı ve kesin bir şekilde kilo kaybı sağlanabilir. Bu sebeple, tüp mide ameliyatına karar veren kişiler, kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsa, beslenme ve yaşam tarzlarında ömür boyu sürecek değişiklik konusunda kararlı olmalıdır.

Genel Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Burak
Uğraş