Paylaş
Genital bölge renk koyulaşmasının nedenleri; yaşın ilerlemesi, genetik yatkınlıklar, enfeksiyonlar (sık mantar enfeksiyonu), hormonal değişiklikler, gebelik, sık pudra kullanımı, aşırı kilo alımı, sıkı ve sentetik iç çamaşırı kullanımı şeklinde sıralanabilir.
Bu renk değişimi görsel açıdan bazı kadınları rahatsız etmektedir. Eşler arasında kendini yetersiz hissetme ve partneri tarafından beğenilmeme gibi psikolojik sıkıntılara neden olabilmektedir.
Günümüzde genital beyazlatma için en basit ve kalıcı yöntem lazer uygulamalarıdır. Eskiden asitli kimyasallar (krem, solüsyon) ve bitkisel yöntemler (zeytin yağı, limon ve zerdeçal) kullanılmıştır. Ancak bu yöntemlerle yeterli ve kalıcı çözümler sağlanmamaktadır.
Kozmetik jinekolojide beyazlatma işlemi için fraksiyone karbondioksit ve erbium yag (er-yag) lazer kullanılmaktadır. Genital bölgeye uygulanan lazerin amacı epidermisdeki renk yapıcı hücre olan melanositleri öldürmek ve birkaç milimetre derinlikteki epidermisin dökülmesine neden olup alttan yeni ve parlak cilt tabakasının oluşmasını sağlamaktır. Aslında cildin üst kısmının soyulması yani peeling işlemi olmaktadır. Bu işlem minimal düzeyde ağrı yapmaktadır. Ağrı hassasiyeti olan kişilerde lokal anestezik kremler sonrası uyuşturularak işleme devam edilir.
İşlem oldukça basittir, uzman kişilerin kullandıkları lazer probları ile 15-20 dakika sürmektedir. Dış genital bölgenin üst kesimi (vulva), dudaklar ve anal bölgeye uygulanabilir. Genellikle 1 seans yeterliyken bazı olgularda 2 veya 3 seans gerekebilir.
İşlemden üç gün önce genital bölgeye krem sürmek, traş etmek, bronzlaştırmayı artıracak cihazlara maruz kalmamak gerekir. İşlem sonrası ise rahat kıyafetler giymek acı ve hassasiyet oluşmasını önlemektedir. Kişi işlem sonrası aynı gün iş hayatına dönebilir. Lazer işleminden 1-2 gün sonra şişlik ve hafif kızarıklık olabilir, bunlar çok kısa sürede geçmektedir. Ayrıca işlem sonrası oluşan renk koyulaşması normaldir; ölü hücrelerin meydana getirdiği bu durum geçicidir. Lazerli cilt soyulduktan sonra alttan parlak, beyaz ve canlı bir cilt dokusu gelmektedir.
Bu işlem sadece cildin birkaç milimetrelik derinlikteki kısmına uygulanmaktadır. Dolayısıyla, rahim, yumurtalıklar ve tüplere zararı yoktur. Kısırlık, yumurtalarda fonksiyon kaybı gibi komplikasyonlara neden olmamaktadır. Gebelikte uygulanması uygun olmayabilir.
Paylaş