Paylaş
Gebelikte egzersizin yararları şöyle sıralanabilir;
• Dolaşım ve sindirim sistemlerinin işlevlerini düzenler.
• Anne adayının kilo alımını dengede tutar.
• Vücudun dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur.
• Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
• Doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar.
• Gebelikte şeker hastalığı ve gebelik zehirlenmesi gibi durumların önlenmesinde etkilidir.
• Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
Gebelikte yürüyüş, yüzme, pilates veya yoga (gebeliğe uyarlanmış olan) ve hafif aerobik egzersizler yapılabilir.
Egzersize başlamadan önce mutlaka doktora danışılıp onay alınmalıdır. Genellikle haftanın 5 günü, 30 dakika veya daha kısa süreyle egzersiz yapılabilir. Egzersize başlamadan önce ve bitişte en az 5 dakika ısınma ve soğuma için vakit ayrılmalıdır. Egzersiz esnasında vücut ısısının 38°C altında seyretmesine ve kalp hızının 120/dakika altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Su kaybını önlemek için sıvı alımına dikkat edilmeli, sıcak ve nemli ortamlarda egzersiz yapılmamalıdır. Düşük şiddetteki egzersizler tercih edilmelidir. Egzersizlere gebeliğin 12 haftasından sonra başlanması gerekir ve mümkünse basit ve temel egzersizlerle başlayıp egzersiz toleransı yavaş yavaş artırılmalıdır.
Karın, kasık ağrısı, sırt ağrısı, vajinal kanama, nefes darlığı, baygınlık, çarpıntı ve yürüme güçlüğü gibi durumlardan herhangi biri olduğunda egzersize derhal son verip doktora başvurulmalıdır.
Düşük ve erken doğum tehdidi durumunda, servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) öyküsü olması, bebekte gelişme geriliği varlığında, hipertansiyon, kalp - damar ve solunum sistemi hastalıklarında, böbrek hastalığı varlığında, vajinal kanama, anemi (kansızlık), plasenta previa (bebeğin eşinin aşağıda olması) gibi durumlarda egzersiz yapılması sakıncalıdır.
Gebelikte egzersiz yararlı bir aktivitedir, egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Paylaş