Son yıllarda Hindistan cevizi yağının faydaları ön plandaydı ve bizler de menümüzde bu yeni keşfettiğimiz yağa yer vermeye başladık. Ancak geçenlerde Harvard’lı bir profesörün “Hindistan cevizi yağı saf zehirdir” açıklamasıyla akıllar karıştı. Peki, Hindistan cevizi yağı söylendiği kadar zararlı mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.
Haberin Devamı
Bir beslenme uzmanı olarak hiçbir besini tek başına mucize veya zehir olarak değerlendirmemeye çalışıyorum. Bu sebeple sizlere Hindistan cevizi yağının hem faydaları hem de zararları hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim. Önce olumludan taraflarından başlayalım.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ FAYDALARI
Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)’nin en önemli kaynaklarından birisidir. Bu yağ asitleri metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir çünkü miristik ve laurik asit gibi doymuş yağlar karaciğerde işlenerek enerjiye dönüşümü sağlar. Yağ hücresi olarak nadiren depolanan Hindistan cevizi yağı, et ve peynirdeki yağ asitlerine benzemezler. Bu asitler yağa dönüşemediği için aşırı miktarda tüketilmediğinde metabolizmayı hızlandırarak, kilo verme sürecine olumlu katkıda bulunur.
Antifungal ve antibakteriyel özelliği olan Hindistan cevizi yağı ağızdaki zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
Emziren anneler için çok önemlidir çünkü annenin emzirme sürecinde tükettiği besinler sütünü birincil dereceden etkiler. Özellikle annenin tükettiği yağların asitleri süte geçer. Bu nedenle yağ asitleri yönünden zengin olan Hindistan cevizi yağı, bebeğin büyüme ve gelişmesine olumlu katkıda bulunur.
Laurik asit içeren Hindistan cevizi yağı bu sağlıklı yağlar yoluyla mide rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
Yapılan çalışmalar sonucunda Hindistan cevizi yağının HDL (iyi huylu kolesterol)‘i yükselttiği gözlemlenmiştir.
İyi bir antioksidan kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
Ayrıca;
Kan basıncının dengeli olmasına yardımcı olur, Yağ oluşumunu yavaşlatır, Kontrollü tüketildiğinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur, Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, İştah kontrolüne yardımcı olur.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ ZARARLARI
Hindistan cevizinin fazla tüketimi, bağırsaktaki zararlı bakterileri öldürdüğü için ishale sebep olabilir.
Özellikle cildi normalden daha yağlı olan kişilerde sivilcelenmeye sebep olabilir. Aslında içerisinde bulunan laurik asit, sivilceye sebep olan bakterileri öldürme özelliğine sahiptir ancak bu durum cilt aşırı yağlıysa tersi durum oluşabilir.
Hindistan cevizi yağı, bitkisel kökenli olmasına rağmen hayvansal kaynaklı yağlar gibi doymuş yağ içerir. Bu nedenle tüketim miktarı ve sıklığı kontrol altına alınmalıdır. Fazla tüketim sonucu kolesterolü yükseltir ve kalp damar hastalıkları riskini artırır. Özellikle yapılan son çalışmalarda Hindistan cevizi yağının hem iyi hem de kötü huylu kolesterolü yükselttiği gözlemlenmiştir.
Früktoz emilimi konusunda sıkıntı yaşayan bireylerde bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hindistan cevizinin kendisinde früktoz bulunmaz ancak Hindistan cevizi yağı bulunan besinlerde yüksek miktarda früktoz kullanılabilir. Bu nedenle etiket okumayı ihmal etmeyin.
Özellikle alerjik bünyeye sahip olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Alerji belirtileri; bulantı, kusma, egzama, ishal, anaflaksi olabilir.
Hipotiroid olan çocuklarda, tiroit bezinin yanlış çalışmasına sebep olabilir. Bu nedenle doktora danışarak tüketimine karar verilmelidir. Tüketim miktarı ve kandaki tiroit antikorları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Yukarıda da belirttiğim gibi doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi yağı kalbe zarar verebilir. Çünkü içerisinde bulunan doymamış yağ miktarı doymuş yağın zararlı etkisini azaltacak kadar fazla değildir.
Hindistan cevizi ile detoks yapanların baş ağrısı yaşayabileceği üzerinde durulmaktadır. Çünkü içerisindeki orta zincirli yağ asitleri, vücuttaki mantarları parçalar ve toksinler oluşur. Bu toksinler baş ağrısına sebep olabilir.
Hindistan cevizi yağının ‘candida’ tedavisinde etkili olduğu düşünülse de, candida mantarlarının öldürülmesi kandaki toksin düzeyinin artmasına da sebep olabilir.
En önemli detaylardan birisi Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınır ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızları problem yaratabilir. Bu durum karaciğeri baskı altına alabilir ve uzun dönemde bu organa zarar bile verebilir. Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerini tüketirken dikkatli davranmalısınız.
Haberin Devamı
SATIN ALIRKEN DİKKAT!
Hindistan cevizi yağı piyasada zeytinyağı gibi sızma ve ticari olarak iki ayrı şekilde bulunur. Öncelikle satın alırken işlenmemiş yani soğuk sıkım olanını kullanmak gerekir. Ancak yine de tüketim miktarı çok önemlidir. Gereğinden fazla tüketimde zararları ön plana çıkar.
Sonuç olarak her besin için söylediğim gibi Hindistan cevizi yağı konusunda da uygun dozda ilaç, kontrolsüz tüketimde zehir olabilir diyebilirim.