Paylaş
Çocukların velayetinin boşanma davası sonrasında kimde kalacağı, çocuğun menfaatleri gözetilerek hâkim tarafından belirlenir. Tabii ki velayet durumu çocuk için diğer ebeveynini hiç göremeyeceği anlamına gelmemektedir. Belirli günler, belirli saatler ve belirli olaylarda çocuk; velayet sahibi olmayan ebeveyni ile de hatta sadece ebeveyn ile kalmayıp aralarında kan bağı bulunan anneannesi, babaannesi, halası, teyzesi ve benzeri akrabalarıyla da görüşebilmektedir. Yine bu bahsettiğimiz süreler çocuğun menfaatine olacak şekilde; psikolojik durumu, duyguları göz önünde bulundurularak hâkim tarafından belirlenmektedir.
Mahkemenin velayet sahibi olmayan ebeveyne, belirli günlerde ve saatlerde çocuğu görmesi için izin verdiği durumlarda; velayet sahibi ebeveynin, çocuğu diğer ebeveynden sakınması hukuka aykırı bir durumdur. Böyle bir durum yaşandığında, velayet sahibi olmayan ebeveynin icra kanalıyla çocuğu görebilmesi mümkündür. Böylelikle velayet sahibi olmayan ve çocuğunu göremeyen mağdur taraf, icra müdürlüğüne başvuruda bulunarak çocuğu görmek için icra emri tesis edilmesini isteyebilir.
Çocuğu göremeyen eş, icra takibi başlatan alacaklı konumundadır. Böylece çocuğu göstermeyen velayet sahibi eşe karşı önce uyarıda bulunulur. Eğer bu durumdan sonra eş bu uyarıyı dikkate alır ve çocuğu gösterirse bir problem kalmaz; velayet sahibi olmayan ebeveyn bu yolla çocuğunu belirtilen şekillerde görebilir. Ancak çoğu zaman iş bu kadarla kalmayıp daha da zorlaşabilmekte ve çocuğun gösterilmesi için yapılan uyarı dikkate alınmamaktadır. Bu tip durumlarda, mahkemenin belirlediği gün ve süre dikkate alınarak çocuğu görmek adına çocuğunu göremeyen anne ya da baba icra memuruyla ve çocuğun mevcut halden kötü etkilenmemesi için pedagog ile birlikte çocuğunu görmeye gidebilecektir. Çocuğun teslim alınmasında velayet sahibi ebeveynin yine zorluk çıkartması ve çocuğu velayet sahibi olmayan taraftan sakınması durumunda polis veya jandarma da bu duruma dâhil olabilmektedir.
Velayet sahibi olan eşin, çocuğu alıp başka bir şehre taşınması tabiri caizse diğer eşten kaçırmak için taşınması halinde ise kanunda velayetin değiştirilmesi sebepleri arasında yer alabilmektedir. Ancak çocuğun menfaati dışında bu tarz bir durumun gerçekleşmesi halinde, velayetin değiştirilmesinin Türk Medeni Kanunundaki ilgili hüküm gereği gerçekleşebilmesi mümkün olacaktır. Eşlerin boşanma sonrası özellikle çocuklar ile ilgili konularda öncelikle çocuğun psikolojisini ve gelişimini düşünerek hareket etmelerini, mahkemenin verdiği karara riayet etmelerini ve eğer çocukla ilgili boşanma sonrası bir durum değişikliği meydana gelecek ise bunu hukuki yollara başvurarak gerçekleştirmelerini tavsiye etmekteyiz.
Paylaş