Paylaş
Artık neredeyse herkesin dünyayla bağlantı aracı haline gelmiş olan sosyal medya; yoruma, eleştiriye, reklama, ticarete son derece açık bir portal olarak milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Sosyal medya sayesinde kıtalar arası görüşmeler gerçekleştirilebilir, ticari işlemler yapılabilir, toplu görüşmeler yapılarak bir araya gelinebilir. Sosyal medyanın saymakla bitmeyecek faydasına rağmen hayatımıza bu denli girmiş olmasından dolayı başımızı ağrıtabileceği de bir gerçek.
Sosyal medya kullanırken karşımızda birisi yokmuş gibi rahat olsak da bu durum büyük sorunlar doğurabilmektedir. Artık görmekteyiz ki insanlar hiç tanımadığı, bilmediği kişilere sosyal medya hesapları üzerinden erişebilmekte ve pek çok şekilde hukuka aykırı eylemlerde bulunarak aslında suç işleyebilmektedirler.
Whatsapp yazışması esnasında söylediğiniz sözler, Twitter’da attığınız bir tweet veya bir Instagram postunda yaptığınız paylaşımla Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hakaret suçu, tehdit suçu, şantaj suçu, özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu, cinsel taciz suçu gibi birçok suç işleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; Whatsapp üzerinden atacağınız mesajla tehdit suçu işleyebilir, attığınız bir tweetle hakaret suçu, İnstagram’dan yapacağınız paylaşımla bir başka kişiye yönelik özel hayatın gizliliğini ihlal suçu işlemiş olabilirsiniz. Bunların dışında sosyal medya üzerinden dolandırıcılık suçu da bu dönemde sıklıkla karşılaştığımız vakalardandır.
Sosyal medya üzerinden işlenebilecek suçları ele alacak olursak, hakaret suçu bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını zedeleyecek ve kişiyi rencide edecek derecede davranışta bulunması ya da söz söylenilmesi halinde gerçekleşecek harekettir. Hakaret suçu işlenilmesi durumunda Türk Ceza Kanunu 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verileceği yönünde düzenleme yapmıştır.
Sosyal medya üzerinden işlenebilecek suçlardan bir diğeri tehdit suçudur. Tehdit bir kişinin veya yakının vücut bütünlüğüne ya da mal varlığına yönelik bir saldırı gerçekleştirileceğine dair yönelimlerde bulunulmasıdır. Tehdit suçlarında nitelikli olmamak kaydıyla kanun 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verileceğini düzenlemiştir.
Sosyal medya üzerinden işlenebilen ve en çok karşımıza çıkan suç tiplerinden biri de dolandırıcılık suçudur. Dolandırıcılık suçunu kanun hileli davranışla bir kimseyi aldatıp onun veya bir başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlayan hareketler olarak düzenlemiştir. Nitelikli dolandırıcılık durumları dışında verilecek olan ceza da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya beş bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Tüm bunların yanı sıra özel hayatın korunması kapsamında bir kişinin özel hayatını ihlal eden kişilerle ilgili kanunumuzda yapılan düzenlemeye göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Özel hayatın gizliliği suçunda görüntü ve ses kaydı alınması yönetimiyle yapılması halinde cezanın artırılacağı da belirtilmiştir.
Sosyal medya üzerinden işlenebilen daha pek çok suç tipi bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ve sosyal medyanın hayatımıza bilinçsiz şekilde girmesiyle birlikte de yine pek çok değişik suç tipleriyle karşımıza çıkacaktır. Tüm bunlar gösteriyor ki sosyal medyayı kullanırken bunun sonuçları olabileceğini düşünmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Sosyal medyada belirttiğimiz bu suçlardan birine maruz kaldığınızı düşünmeniz halinde, meydana gelen olay ve delillerle birlikte savcılığa başvurduğunuzda soruşturma ve gerekli görülmesi durumunda kovuşturma aşamalarına geçilerek her türlü yasal hakkınızı korumanız mümkün olabilecektir.
Paylaş