Paylaş
Hamilelik sırasında vücut, bebek ve anne için kendinde bir takım değişiklikler yapmak zorundadır. Bu sırada kan dolaşımı hızlanmakta, ilk 3 ayda bile kan hacminde 1-1,5 litre artış olmaktadır.
Bu dönemde ister istemez kilo alınmaktadır. Ancak hamilelik bir hastalık değildir, aksine vücut için yeniden yapılanmadır. Bu dönemde kontrollü olarak kilo almak ilk dikkat edilmesi gereken şeydir. Şayet hamilelik sırasında herhangi bir sorun varsa ve dinlenmek önerilmişse o zaman yürüyüş bile yapılamadığı için daha fazla kilo almak mümkün Çatlakların oluşmasında en önemli rol genetik yapımızdadır olabilmektedir. Bu durumda ciltte aşırı gerilmeler yüzünden çatlaklar ve sarkmalar ortaya çıkabilmektedir. Çünkü fazla kilo almadığı halde çatlak sorunu olan kadınlarımız da vardır. Ancak alabileceğimiz önlemler arasında cilde uygulanan masajın önemi büyüktür. Çünkü bu sayede hücrelerin uyarılmasıyla kollajen liflerin sentezlenmesi tetiklenebilmektedir. Banyolar sırasında sürülen badem yağlarından faydalanılabilir, ilk 3 aydan sonra çatlak oluşumunu önleyen kremlere başlanabilir.
Cilt çatlakları çözümü en zor konulardan olma durumunu ne yazık ki korumaya devam ediyor. Öncelikle cilt çatlakları neden oluşur? Çatlaklar; cildin gerilmeye, büyümeye adapte olamadığı yerlerde oluşan lif kırılmaları ve kopmalarıdır. Cildin her tabakasında hücreler birbirileri ile bağlarla tutunmuş bir bütünlük oluşturarak bulunurlar. Bu hücrelerin ürettiği kollajen ve elastik lifler de cildin ikinci tabakasında dermiste bağ dokusu denilen yapıyı oluşturan sağlam liflerdir. Bu liflerin ve hücreler arası bağların aşırı gerilmeye dayanamaması yüzünden yarıklar yani çatlaklar oluşur.
Genellikle iki çeşit çatlak problemi ile karşılaşıyoruz. Birincisi ince çizgiler halinde cildin normal renginden daha açık renkli ancak ciltte çöküntülerin olmadığı çatlaklar; diğeri ise hafif pembeden daha canlı kırmızıya kadar değişen renklerde ciltten çökük ve çökük olan alanın incelmiş, parlak, sedef görünümlü olanıdır. Tedavi her ikisinde ortak olup ciltten çökük olan çatlaklarda elbette biraz daha kombine bakımlar gerektirir ve biraz daha başarısı düşüktür. Ortak tedavi cildin yeniden yapılanmasını tetiklemektir. Bu amaçla kimyasal peeling, mekanik peeling (mikrodermabrazyon, dermaroller), yeni nesil tedavilerden fraksiyonel lazer uygulamaları, radyofrekans yöntemleri uygulanmaktadır.
Paylaş