Paylaş
Saptanan problemde gelişen çözümsüzlükler, tedavi sürecinde yaşanan olumsuzluklar, çifti umutsuzluk ve çaresizlik sürecine, en tehlikelisi de mucizevî yöntem ve tedavilerin peşinden koşmaya götürmektedir.
Kanıtlanmış, etkinliği ispatlanmış tedavi yöntemleri haricinde uygulanan kürler, multi-vitamin ve antioksidan yüklemelerinin getirebileceği toksikasyon (zehirlenme) gibi genel vücut sağlığını tehdit edebilecek yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Maliyet ile ilgili yük te göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.
Öncelikle günlük beslenme alışkanlıklarında genetiği oynanmış yiyecekler, şeker, trans-yağlar (margarin gibi) çıkartılmalıdır. Soya içeren ürünler bitkisel östrojen içerdiğinden, bu ürünlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Kafein içeren ürünlerin günlük tüketim miktarları azaltılmalıdır. Gazlı, şeker veya tatlandırıcı eklenmiş içeceklerden uzak durulmalıdır. Light ürünler başlığı altında yağı azaltılmış ürünler yerine işlem görmemiş yiyecekler yenmelidir. Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Ağır egzersiz programı ve stresten uzak durulmalıdır.
Özellikle sperm hareketliliğinde azalma veya sperm DNA hasarı yüksek olan erkeklerde antioksidan içerikli fertilite destekleyici vitaminler etkili görünmektedir. Fakat kadınlarda bu programların etkinliği tartışmalıdır. Yüksek dozlarda kullanımlarda toksikasyon gelişebilir. Özellikle günde 400 μg’ın üzerinde uzun dönem selenyum tüketiminde bulantı, yorgunluk, saç dökülmesi, eklem ağrısı, tırnaklarda renk kaybı zehirlenme bulguları ortaya çıkabilir.
Vitamin eksikliği saptananlarda, özellikle D vitamini eksikliğinin çiftin çocuk sahibi olma yeteneğini düşürdüğü gösterilmiştir. Kısa dönem yüksek doz D vitamininin tüp bebek tedavisi sırasında kullanılmasının gebelik oranlarını artırdığı, tek bir çalışmada gösterilmiş olmakla birlikte, bu veri sonrasında desteklenmemiştir. Bu konuda temel yaklaşım eksikliğin yerine konulmasıdır.
Enerji metabolizmasında rol oynayan, antioksidan olarak da etkinliği bulunan koenzim q10’nu yeterli miktarda diyetle alınması zordur. Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte vücuttaki seviyeleri de azalmaktadır. Destek tedavisi olarak kullanılması üremeyi desteklemede yardımcı olabilir.
Özetle, ruhen ve bedenen sağlıklı olmak temel hedef olmalıdır. Fazla kilolu veya fazla zayıf olmanın çocuk sahibi olabilme kapasitesini düşürdüğü bilinmelidir. Dengeli beslenme yanında, düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır. Saptanan vitamin eksiklikleri doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Sperm sayı ve hareket azlığında veya sperm DNA hasarının yüksek saptandığı hastalarda antioksidan tedavi programları yararlı olabilmektedir.
Kadında özellikle yaşa bağlı gelişen yumurtalık kapasitesinde azalmaya, yumurtaların genetik yapılarında bozulmasının da eklenmesi doğal sürecin bir sonucudur.
Bu durumu hiçbir mucizevî kürün tedavi edemeyeceği mutlaka bilinmelidir. Koenzim Q10 bu grup hastada destek olarak verilebilir.
Paylaş