Paylaş
Hormonların etkisiyle hamilelikte kaşıntıların artabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Belgin Harzadın, hamilelikte görülen kaşıntıları anlattı...
Gebelikte görülen kaşıntılar gebeliğe özgü kaşıntılar olabilir. Gebelikteki hormonal ve fiziksel değişimler kaşıntının sebebidir.
Gebelikte hızlı kilo almaya ve gerilmeye bağlı çatlaklar oluşabilir. Deride çatlaklar özellikle karında, göğüslerde, kalça ve bacaklarda görülür. Deri çatlarken kızarıklık olur ve kaşınır. Çatlakları önlemek için özellikle hızlı kilo almaktan kaçınılmalıdır. Çatlama belirtileri görülen bölgelere çatlamayı önleyici doğal ürünler (badem yağı, kakao yağı, kayısı yağı vb.) ve kozmetik ürünler kullanılabilir. Ciddi kaşıntılarda kozmetik ürünler tercih edilebilir. Duş almakta cildi nemlendirerek hamilelikte kaşıntıyı hafifletir.
Gebelikte artan ösrojen hormonunun etkisi ile özellikle el ve avuç içlerinde kızarıklık ve tüm vücutta sivilcelenme tarzı kızarıklıklar ve yaygın kaşıntı görülebilir. Hamilelikte bu tür kaşıntılar herkeste aynı derecede olmaması kişisel duyarlılık ile açıklanabilir.
Gebelik kolestazı gebelikteki hormonal değişime bağlı safra kanallarında ödem ve safra asitlerinin atılamamasına bağlıdır. Atılamayan safra asitleri ciltte birikir ve kaşıntıya neden olur. Gebelik kolestazına bağlı kaşıntı tüm vücutta olur. Karaciğer de etkilenebilir.
Karaciğerin ürettiği enzimlere bakılarak takip edilir. Bazen gebelik kolestazında bebekte etkilenir. Bebeğin gelişiminde veya kalp atışlarında bozulma görülürse erken doğum düşünülebilir. Doğumdan 2-3 gün sonra şikâyetler geçer.
[fotogaleri=949]
Gebelikte alerjenlere karşı kaşıntı daha şiddetli olabilir.
Gebelikte genital bölge kaşıntıları da artabilir. Gebelikte görülen gestasyonel diyabette genital bölge kaşıntıları artan mantar enfeksiyonlarına bağlıdır. Gebelik hormonsal değişimlere bağlı akıntıda artış ve genital akıntıların yaptığı nemli ortama bağlı mantar enfeksiyonlarında artışa neden olabilir. Genital bölge kuru tutulmalı ve ped, pamuk kullanılmamalıdır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Belgin Harzadın
Paylaş