Paylaş
Yetişkinler kişilerarası iletişim ve sosyal ilişkilerini dizayn ederken kariyer, eğitim, para ve sosyal statüyü ön planda tutarken, ergen ve gençler ilişkilerini daha çok sosyal ve ağırlıklı olarak fiziksel görünüm üzerine oturtur, bu eksende şekillendirir. Yetişkin kişiler dürtülerle hareket etme sürecini geçmiş ve üst benlikleri ile hareket edebilen kişiler oldukları için ilişkilerinde ve arkadaşlıklarında; görsel özelliklerin ötesinde birtakım kişisel özellik ve donanımlar, kriterler aramaya başlar.
Fiziksel özelliklerimiz sadece görünüşümüzle ilgili bir algıyı etkiler ve onun dışında bütün özelliklerimiz aynı kalır. Örneğin burnumuzun düzgün ve güzel olması veya boyumuzun uzun olması bizi tamamen farklı bir kişi yapmaz ‘sadece burnu çok güzel’ veya ‘ sadece uzun boylu’ biri oluruz.
Ergen ve gençler beğenilmek, kabul görmek, bir gruba dahil olabilmek gibi kaygıları taşıdığı ve henüz bireyselleşemedikleri için ancak bir grupla bir kimlik kazanacaklarını düşündükleri ve belli gruplar içinde var olamazsa kendilerini yalnız, dışlanmış hissettikleri için fiziksel özelliklerine, görünümlerine çok daha fazla anlam yükler. Her birey beslenme ve çevresel faktörler gibi nedenlerden dolayı farklı farklı özelliklerle donatılır. Hiç kimse diğerinin aynısı veya kopyası değildir; herkes kilo, boy, saç rengi, ten rengi gibi belli özellikler açısından farklılıklar gösterir.
Şu an gençler için çok önemli gibi gözüken bazı özelliklerin ilerleyen yıllarda önemsiz bir detay olacağını gençler akıllarından çıkarmamalıdır. İnsanı insan yapan, değerli kılan o kadar kişisel özellik ve donanım var ki bunların yanında kilo, boy vb. gibi fiziksel özellikler çok lüzumsuz detaylardır. Ayrıca değiştiremeyeceğimiz bir özellik üzerine kafa yormak, üzülmek yerine kendimizi geliştirebileceğimiz özelliklerimizi geliştirmeye, içimizde var olan yetenekleri keşfetmeye çalışmak bize daha çok artı kazandıracaktır.
Psikolog Bekir Fehmi Örmeci
Paylaş