Paylaş
Dikkat, yanlış pozisyonda ve açılarda mekik çekmek hem karın bölgesindeki kasları doğru ve etkili bir şekilde çalıştırmıyor hem de özellikle bel-boyun bölgesinde ağrılara, sakatlıklara yol açıyor. Peki, doğru mekik nasıl çekilir, mekik çekerken nelere dikkat edilmelidir?
İlk olarak doğru vücut pozisyonundan başlayacak olursak yere yatıldığında baş yerde olmalı, karın da içeri çekilerek bel bölgesi yere iyice yapıştırılmaya çalışılmalıdır. Daha sonra işaret ve orta parmağımız başımızda şakak bölgesi dediğimiz bölgeye değecek şekilde koyulup dirsekler yanlara doğru açılmalıdır. Boynu öne doğru getirmeden vücut ile aynı pozisyonda olacak şekilde vücut yukarı doğru kaldırılmalıdır.
Aşağıdaki görselde nasıl doğru pozisyonda mekik çekildiğini görebilirsiniz.
Mekik çekerken yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi elleri başın arkasında kenetlemektir. Peki, bu neden yanlış?
Mekik çekerken elleri başın arkasında kenetlediğimiz zaman vücudumuzu yukarı doğru kaldırıp hareketi yapmaya başladığımızda ellerimizle boyundan çekiyoruz. Bu durum hareketi verimli yapamamaya, boynumuzun ağrımasına, ayrıca boyun bölgesinde rahatsızlıkları olan (boyun fıtığı, boyun düzleşmesi vb) kişilerde de rahatsızlıkların daha da kötüye gitmesine neden olur.
Aşağıdaki görsellerde boynun ne kadar yanlış pozisyonda olduğunu görebilirsiniz.
Mekik hareketini yaparken başımızı boyundan çekmek sadece boynun ağrımasına neden olmayacağı gibi hareketi de yanlış yapmamıza sebep olur. Ne kadar çok mekik çekseniz de doğru çalışmayacağı için etkili olmaz. Çünkü boyundan çekerek, asıl hedef olan karın kasları ile vücudu yukarı kaldırmak yerine ellerinizden yardım almış olacaksınız.
Aşağıdaki görselde de hem doğru hem de yanlış yapılan mekik hareketini görebilirsiniz.
Karın bölgesinin üst kısmı çalıştırılırken yapılan tabii ki birçok mekik hareketi var. Biz sadece hangi hareket olursa olsun hangi pozisyonda olmanız gerektiğinin önemine değindik. Karın bölgemizin üst kısmı böyleyken alt bölgesini çalıştırmak için yaptığımız hareketlerde de dikkat edilmesi gereken konular var. Şimdi de biraz o konulara değinelim:
Yere yattığımızda başımız yerde olmalı. Bel iyice yere yapıştırılmaya çalışılmalıdır, eğer bu olmuyorsa ellerimizi bel boşluğu ve kalçanın üstüne gelecek şekilde koyup bel boşluğunu kapatarak hareket yapılmalıdır.
Aşağıda karnımızın alt bölgesini çalıştıran doğru pozisyonda yapılan hareketin görselini görebilirsiniz.
Belinde problem olanlar özellikle karnın alt bölgesini çalıştırırken dikkat etmelidir. Fazla zorlamadan, mümkün olduğu kadar beli korunarak hareketler yapılmalı, bel bölgesi kasları yeterince kuvvetlenmeden çok fazla çalışmamalıdır. Çünkü karnın alt bölgesini çalıştıran hareketler özellikle bel bölgesini çok zorlar. Sadece bel bölgesinden problem yaşayanlar değil herkes tüm karın egzersizlerinden daha çok verim almak için bel bölgesindeki kaslarını da aynı şekilde çalıştırmalıdır.
YARDIM ALIN: Mekik çekemeyenlerin ya da çekerken zorlananların en büyük sorunu karın ve boyun kaslarının kuvvetsiz olması ya da bel ve boyun bölgelerindeki sorunlarıdır. Bu kişiler bel ve boyun kasları yeterince kuvvetlenene kadar yardım almalıdır. Bu yardım bir kişiden alabilirsiniz ya da ayaklarınızı bir yere sabitleyerek mekik çekmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
BELİNİZİN ALTINA HAVLU KOYUN: Ayaklarınızdan tutularak ya da ayaklarınızı sabitleyerek yapacağınız mekik hareketlerinde daha az zorlanacak, hareketi yapmanız kolaylaşacaktır. Ayrıca tüm mekik hareketlerinde, üst bölge hareketleri olsun, alt bölge hareketleri olsun hepsinde bel bölgenizdeki boşluğu kapatmak için havluyu rulo şeklinde yaparak ya da katlayarak bel bölgenizin altına koyabilirsiniz. Böylece hareketleri daha rahat yapabilirsiniz.
Mekiğin aslında insan vücudunu hiç yormadan çekilebileceğini söyleyen Oyuncu ve Koreograf Yeşim Alıç, bahsettiği tekniği bizlerle paylaştı.
[video=hurriyetaile_video/yesimalic2.flv]
Paylaş