Paylaş
Seni Yunus hoca çağırıyor dediler.
- Barış,
- Efendim hocam.
- Bizim torunun bacağında bir şey çıkmış öğlen gelecek bakar mısın?
- Olur hocam,
Yunus hoca mikroskop ile beyin tümörü ameliyatı yapıyordu. Ameliyat mikroskobu bir motorsiklet büyüklüğünde bir makina. Ameliyat bölgesi 40 kat büyütüyor ve siz eliniz titremeden damaların, sinirlerin üzerinde, saç teli kalınlığında ipliklerle ameliyat yapıyorsunuz.
- Hocam ne yapıyorsunuz?
- Gel sana anlatayım.
Mikroskop, cerrahın yaptığı ameliyatı bir televizyona da yansıtıyor ve kayıt altına alıyor. Televizyonun önüne geçtim. Hoca kafa tabanı tümörü çıkartıyordu. Kafatasının üstünden bir delik açıyorlar. Beyni aralayarak altına giriyorlar ve tümörü etrafa zarar vermeden çıkartmaya çalışıyorlar. Beyin en çok kan damarlarının olduğu bölgelerden birisi. Sürekli aspiratör ile kanı temizlemek zorundalar. Kitle iki pinpon topu büyüklüğünde. Tümör kırmızı, gerisi yeşil değil. Her şey pembe. Tümör şurada bitiyor, burada beyin başlıyor diye net ayırmak çok kolay değil. Biraz beyin alsanız, çocukluk anılarını silebilirsiniz.
- Barış, şu beyaz çizgiyi görüyor musun?
- Evet
- O optik sinir, tümör sinirin üstüne oturmuş. Kanseri sinirden sıyırarak çıkartmaya çalışıyorum. Siniri kesersek kör olur.
- !!??!!
- Şu kırmızı damarları görüyor musun? Şunu yanlışlıkla kesersek sol tarafı felç olur. Diğerini kesersek sağ tarafı felç olur.
- !!!!!!. Gördüm hocam!!!
Ellerinize sağlık dedim ve çıktım.
Beyin cerrahı olmak nasıl bir histi?
Bıçak 3 mm kaysa hastanız felç ya da kör oluyor. O kadar kan içinde tümörü bir beyin dokusuna zarar vermeden çıkartmaya çalışıyorsunuz. Bazı hastalarınız hayati bölgelerde beyin hasarı ya da kanama nedeniyle hiç uyanamama riski var. Ameliyat etmezseniz de ölecek. Cerrah, hastanın hayatını kısaltma ya da felç bırakma ihtimalini göze alarak ömrünü uzatmayı amaçlıyor. Aman allahım!
İnsan dokusu çok farklı. Elinize planları alıp, bir bilgisayar, televizyon açmak gibi olmuyor. Bozuk parçayı çıkar yenisini tak da yok. En kısa sürede ameliyata başlayıp bitirmeniz gerekiyor. Birden bir damar açılıp, kan gölü içinde kalıveriyorsunuz. Avrupalı hastaların yakınları cerrah ameliyata girerken iyi şanslar diyor. Türkiye'de ise bir problem oldu mu hemen “doktor hatası”!
Tıp özetle şöyle bir şey. 99 kişinin hayatını uzatırken 1 kişinin hayatını kısaltıyoruz. Biz doktorlar bu riski göze alarak işimizi yapmaya çalışıyoruz.
Paylaş