Paylaş
Çocukların pütürlü gıdalarla 6. aydan sonra mutlaka tanışması gerekir. Pütürlü gıdalarla zamanında tanışmayan bebeklere öğütme ve yutma alışkanlığını kazandırmak çok zordur, bu çocuklar ileriki yaşlarında ciddi beslenme bozukluklarıyla karşılaşabilir. Bir çocuk; 6-9. ay arası pütürlü gıda, 9-12. ay arası küçük parçalı gıda, 1 yaşından itibaren ise her besini tüketmelidir. Eğer çocuklar belirtilen aylarda bu gıdaları tüketemiyor, çiğneyemiyor, öğütemiyor ve yutamıyorsa gecikmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Blender ile hazırlanan mamalar, çocuklarda kilo alımını etkileyebilir. Çocuklar blender kullanılarak muhallebi kıvamına getirilen yiyecekleri çiğnemeden ve öğütmeden yuttukları için ne yediklerini bilmeden, yemekten zevk almadan beslenirler. Bu da zamanla iştahsızlığa, kaşık reddine ve yemek reddine neden olabilir.
1 yaşını geçmiş olmasına rağmen çiğnemeyi bilmeyen birçok çocuk var. Çünkü anneleri tüm yiyecekleri blender ile pütürsüz hale getirip mama kıvamında veriyorlar. Bu durum da çocukların çiğneme, öğütme ve yutma fonksiyonlarını öğrenmesine; önüne sunulan besinlere ilgi duyması ve yeme isteğinin gelişmesine engel oluyor. Mama kıvamındaki yiyecekler gerek görüntü gerekse tat olarak iştahsızlığa neden oluyor.
Ek gıdaya geçişte meyve sebze püreleri çatalla veya ezicilerle hazırlanmalıdır. Pütürsüz, muhallebi kıvamı gıdalar çocukları tembelliğe yöneltir ve bizim öğrenmesini beklediğimiz çiğneme, öğütme ve yutma fonksiyonlarını baskılar. Ek gıdaya geçişte blender'ın yeri olmamalıdır.
Öncelikle sabırlı olmalı, bıkmadan usanmadan denemeye devam edilmelidir.
Her seferinde yiyecekler biraz daha ezilmeli ve tekrar sunulmalıdır. Pütür miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır.
Nörolojik ve fiziksel gelişimi uygunsa parmak gıdalar sunulmalı ve kendi kendilerine beslenme kontrollü bir şekilde desteklenmelidir.
Anneler çocuklarının doğru beslenme alışkanlıkları kazanması için sabırlı olmalı ve hekim desteğiyle mevcut yutma güçlüklerini aşmaya çalışmalıdır.
Paylaş