Paylaş
Anne sütü, bebeğin beslenmesi için tek başına yeterlidir. En sıcak iklimlerde bile anne sütü alan bebeklerin ilk 6 ayda su dahil hiçbir ek besine gereksinimi olmadığı gösterilmiştir. Anne sütünün bebeklerde ishal, menenjit, enfeksiyonlar, inflamatuar bağırsak hastalıkları, obezite, lenfoma, diyabet, kanser görülme sıklığını azalttığı görülmüştür. Özellikle ilk üç haftada gelen anne sütü, proteinden oldukça zengindir.
Yenidoğan bir bebeğin immun sistemi yani mikroplara karşı bağışıklığı için her damlası çok kıymetlidir. Bebeğin doğmasından sonra normal yolla doğum yapanlarda hemen, sezeryan ile doğum yapanlarda genellikle 48 saat sonra anne sütü gelmeye başlar. Anne sütü yapımı annenin beslenmesinden çok bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi sonucu artar.
* Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda düz bir hat üzerinde olmalı,
* Bebeğin burnu meme başı hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı,
* Anne, bebeği kendi vücuduna yakın tutmalı,
* Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalı ve meme ucu ile bebeğin dudaklarına dokunmalı,
* Bebek ağzını geniş açtığında, bebeği alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabucak memeye yaklaştırılmalı,
* Bebek ağzıyla yalnız meme ucunu değil etrafındaki kahverengi alanı da kavramalı, çenesi memeye dayanmalıdır.
* Emzirirken bebeğin anne ile göz teması kurması ve annenin diğer eli ile bebeğin başını okşaması, ince bir ses ile sevgi sözcükleri mırıldanması bebeğin güven ve sevgi duygusunu pekiştirir.
Bebeği sık emzirmek sütü salgılatıcı en önemli faktördür. İdeali iki saatte bir 15’er dakika her iki memeyi emzirmektir. Emzirme döneminde bol sıvı ve bol su tüketilmesi önerilir. Emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan zengin bir süt (ön süt), emzirmenin sonunda ise yağdan zengin bir süt (son süt) salgılanır. Bebeğin yağdan zengin son sütü alabilmesi için her öğünde bir memenin bebek tokluk hissedip kendiliğinden memeden ayrılana dek emzirilmesi önerilir.
Bebeğin günde en az beş kez idrar yaparak bezini ıslatması, doğumdan sonra 15. günde doğum ağırlığına ulaşması ve ayda en az 500 gram alması yeterli anne sütü aldığını gösterir.
İlk aylarda iki saatte bir bebek gerekirse uyandırılarak emzirilmelidir. Genellikle iki aydan sonra bebek ve anne emzirme konusunda bir rutin oluşturur ve bebek acıktıkça emzirilir. Aylık takiplerine göre bebeğin gelişimini değerlendirir ve anne sütü yetersiz durumlarda nedenini bulmaya çalışır. En son çare olarak anne sütü yetersiz ise formül mamalara ek olarak başlanır.
Sadece anne sütü ile yeterli gelişimi olan bir bebeğe altı aydan önce ek gıda önerilmez. Emzirmeyi ve emziren anneyi her zaman olumlu şekilde desteklemeli ve olumsuz giden durumlarda mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Hiçbir bebek bu mucizeden mahrum bırakılmamalıdır.
Paylaş