Banu Eroğuz Demirözü
Banu Eroğuz Demirözü
Banu Eroğuz Demirözü

Avokado baş ağrısını tetikliyor

Sürekli baş ağrısı çekiyorsanız bu besinlerden uzak durun!

Haberin Devamı

Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikayetlerin başında gelmektedir. Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, bazı besinlerin baş ağrısını tetiklediğini söyledi.

Baş ağrısının tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalarda özellikle migren hastalarında vücudun enerji üretim metabolizmasının ve bu metabolizmada önemli bir rolü olan mitokondriyal fonksiyonun bozulmuş olduğunu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar tıbbi tedavinin yanı sıra mitokondriyal aktiviteyi destekleyecek tarzda beslenmen programının tedavinin başarısını artırabileceği üzerinde durulmaktadır.

Tüm B grubu vitaminler ancak özellikle B2 (riboflavin) vitamininin migren görülme sıklığını %50’ye varan oranlarda azalttığı bildirilmektedir. Karbonhidrat, protein ve yağların metaboliz¬masında önemli rolü olan riboflavin bir enerji sistemi düzenleyicisidir. Günlük gereksinimi 1-1,5 mg arasındadır. Suda eriyen bir vitamin olduğundan yiyeceklerin pişirme sularının atılması kayba sebep olur. Yüksek ısıya ve ışığa da duyarlı bir vitamin olduğundan pişirme ve bekletme aşamalarına dikkat edilmezse kolaylıkla vitamin kaybı oluşur. Yoğurdun suyu da B2’den yana çok zengindir ve kesinlikle dökülmemelidir. En önemli kaynakları karaciğer, et, süt ve ürünleri, yumurta, peynir, balık, yeşil yapraklı seb¬zeler ve tahıllardır.

Regl dönemindeki baş ağrılarına karşı kuru baklagil tüketin

Magnezyum içeren besinleri tüketmek de tedaviyi destekleyici olarak tavsiye edilmektedir. Magnezyum vücutta hem enerji metabolizmasının hem de kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında rol alır. Sinir sisteminin aşırı duyarlılığının kontrol edilmesine yardımcı olarak özellikle menstruasyon (regl) dönemi gerginliğinin ve baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Magnezyumun en iyi kaynakları kuru baklagiller, yağlı tohumlar, tam tahıllar, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.

Aynı şekilde CoenzimQ10 de vücudun enerji üretiminde ve damar sağlığının korunmasında önem taşır. Bunu güçlü antioksidan özelliği sayesinde mitokondriyi destekleyerek yapar. Bu sebeple de baş ağrılarının tedavisinde destek olarak alınmasının olumlu etkisi üzerinde durulmaktadır. En iyi kaynakları yumurta, ton balığı, brokoli ve ay çekirdeğidir.

Baş ağrılarının bir diğer önemli sebebi de kan şekerinin düşük seyretmesidir. Bu sebeple ana öğünlerin arasının en fazla 4 saat olmasına, aralarda ise mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye dikkat edilmelidir. Hipoglisemi teşhisi alınmışsa bu konuda mutlaka bir diyetisyen tarafından beslenme programının düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu besinlerden uzak durmanızda fayda var

Baş ağrılarını özellikle migren tipi ağrıları tetiklediği düşünülen bazı besinler var. Önemli olan kişinin ağrısını tetikleyen maddeyi kendisinin bulup keşfetmesi. Ancak genel olarak üzerinde ortak karar oluşmuş bazı besinler şöyle sıralanabilir;

  • Fermente olmuş besinler, turşular, MSG ya da Çin tuzu denilen çeşnileri içeren besinler
  • Konserveler, çikolata, kuru yemişler, fıstık ezmesi
  • Kırmızı şarap, olgunlaşmış peynirler, tütsülenmiş besinler, tavuk ciğeri, incir, bazı kuru baklagiller
  • Avokado, muz, turunçgiller, soğan
  • Nitrit nitrat içeren besinler yani her tür işlenmiş et ve şarküteri ürünleri
  • Mayalanmış süt ürünleri; tüm peynir türleri ama özelikle olgunlaştırılarak yenilenler baş ağrısını tetikliyor.

Sütün az yağlı ve yağsız içilmesinin baş ağrısını daha az tetiklediği tespit edilmiştir. Peynirlerden ise krem peynir, lor peyniri (aynı şekilde ricotta), süzme peynir ve Amerikan peyniri gibi mayalandırılmadan tüketilen peynirler yenebilir.