Paylaş
“Doğru beslenen kişilerin ağız, diş ve kemik sağlıkları da aynı oranda sağlıklı” diyen Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın sağlıklı dişler ve iyi bir ağız hijyeni için çok pratik tüyolar verdi.
Tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenme kemiklerimiz ve dişlerimizin dirençli olmasını sağlarken iyileşme sürecini de hızlandırır. Yalçın, her besin grubundan dengeli olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, belli başlı yiyecekleri şöyle sıraladı: “Karbonhidrat (ekmek v.b), sebze, meyve, et, süt, yoğurt, peynir…”
Ara öğünleri azaltın
Özellikle ara öğünlerle şekerli bir gıda yediğinizde 20 dakika boyunca dişleriniz asit ortama maruz kalacaktır. Ara öğünler sıklaştıkça gün içinde dişler sürekli asitle mücadele halinde olacağından çürük oluşumunda artış olur.
Ana öğünler serbest
Ana öğünlerde, besin çiğnenme fonksiyonu sırasında salgılanan tükürük miktarında artış olur. Tükürük artışı ile birlikte dişlerin üzerinde besin birikimi ve asit ortamın yaratacağı etkileri azalır.
Süt ürünleri mucizesi
Süt ürünleri içindeki Kazein proteininden dolayı çürük engelleyici özelliğe sahiptirler. İçerisindeki şeker ve yağ miktarı önemlidir tabii ki... Özellikle beyaz peynir, yoğurt diş dostu besinlerdir. Rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yemekler arasında acıktığınızda
Yemek aralarında acıkınca çiğ sebze, meyve, peynir, sade yoğurt yemeyi tercih edebilirsiniz. Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sırada.
Sakız deyip geçmeyin!
Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekerli sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir. Sakız çiğneme fonksiyonu sırasında tükürük miktarında artış görülür ve besinler dişlerin üzerinden uzaklaşmış olur.
Paylaş