Paylaş
Dişlerin düzelme hızını artırarak, ortodontide devrim yaratacak yeni yöntem geliştirildi. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, çarpık dişleri ve diş tellerini daha az süre kullanarak düzelmelerini sağlayacak yeni uygulamayı anlattı.
Ortodontik tedavi gören hastaların en büyük derdi olan tedavi sürelerinde devrim yaratacak yeni uygulama, ABD’de yapılan ortodonti kongresinde tanıtıldı. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, “İster ortaokula gitsin, ister profesyonel iş hayatında yer alsın istisnasız her hastamızın ortak sorunu tedavi sürelerinin uzun olmasıydı. Şimdi dişlerin düzelme hızının artırılabilmiş olması çok heyecan verici ve ortodontide çığır açan bir gelişme” dedi.
FDA onaylı bir cihazla yapılan tedavide, cihaz belli bir frekansta titreşerek çalışıyor. Tedavi süresince her gün belli bir süre hasta tarafından uygulanıyor. Düzenli kullanıldığında aygıtın yüzde 40 oranında tedavi sürelerini kısalttığı tespit edildi. Bu gerçekten de azımsanacak bir oran değil. 2 yıllık olduğu düşünülen bir tedavinin 1 yıl ya da 1.5 yıl sürmesi oldukça önemli bir fark.
Bu gelişmenin özellikle yetişkin ve sosyal yaşamında diş telini sorun yapan hastalar için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Yalçın, “Artık ortodonti tedavi süreçleri daha kolay ve daha hızlı tamamlanabilecek.”
Ortodontide de kök hücre uygulaması
Yalçın, yeni yöntemin yanı sıra artık ortodontide de kök hücre uygulamalarının kullanıldığına dikkat çekti. Yalçın, şöyle devam etti: “Çok çok yeni bir çalışma da şu anda çok popüler olan PRP (PLASMA RICH PLATELET) ile kombine yapılan ortodontik tedavi. Kendi kanımızın “kök hücre de posu” olduğunu artık biliyoruz. Kan veriyorsunuz. Kan, özel aygıtlarla belli sürelerde santrifüj ediliyor. Bu yolla kırmızı kan hücrelerinden ayrıştırılan sıvı, yine çeşitli amaçlarla kendi dokumuza enjekte ediliyor. İmplant operasyonlarında, kemik iyileşmesini hızlandırmak için, kemik kaybı olan hastalarda yaklaşık olarak 1 yıldır kullanılan yöntem, şimdi de ortodontik tedavi hastalarında, diş hareketini hızlandırmak ve kemik hacmini korumak amacıyla kullanılıyor.”
Paylaş