Paylaş
Çocuğunuz diş ağrısı yüzünden tüm gece uyuyamadı ya da öyle bir andasınız ki diş hekimi bulmanız olanaksız. Çocuğunuzun ağrısını nasıl dindireceksiniz? Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, bu durumda ebeveynlerin uygulayabileceği yöntemleri ve sıklıkla yapılan hataları anlatıyor.
Bu durumda en çok yapılan hataların başında ağrıyan dişin üzerine direkt olarak kolonya, alkol ya da alkollü içeceklerin konulması gelir. Uzun süre diş etine temas eden alkol diş etinin zarar görerek yaralanmasına hatta tüm ağız dokusunda yanma ve tahrişe sebep olabilir. Ağrıyı da azaltmaz. Yapılacak en doğru işlem, çocuğun kilosuna uygun ağrı kesicinin verilerek beklenilmesidir. Bu arada ılık suyla ağzı çalkalamak da faydalı olabilir. Ya da ağrı dişin üzerinde besin birikimi veya bir maddenin dişlerin arasına sıkışması dolayısıyla oluşmuşsa dişlerin fırçalanması da faydalı olacaktır.
Eğer çok şiddetli ve sürekli ağrı varsa bir diş hekimi müdahalesi olmadan bu ağrıyı geçiştirmek kolay olmayacaktır. Bu sebeple gece de olsa ağrıya dayanmak yerine 24 saat açık olan bir sağlık kuruluşunda ilk müdahaleyi yaptırarak ağrıyı geçirmek doğru olacaktır. Ertesi gün kendi diş doktorunuzda tedavinize devam edebilirsiniz.
Kırılan dişe nasıl müdahale edilmeli?
Yaralı bölge nazikçe ilik suyla yıkanmalıdır. Kanamayı azaltmak için yüze soğuk kompres-buz uygulayabilirsiniz. Çatlak veya kırık dişler, mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Eğer kısa sürede tedavi yapılmazsa diş kaybedilebilir. İlk uygulanacak tedavi kanal tedavisi uygulaması olabilir. Bu tedavi ile dişteki hassasiyet giderilir. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemiş ve madde kaybı çok fazla ise genellikle en iyi tedavi kuron uygulamasıdır.
Yerinden çıkan dişe müdahale
Dişin ağızda sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için mümkün olan en kısa sürede yuvasına tekrar yerleştirilmelidir. Geçen her dakika, diş kökünde daha çok hücrenin ölmesi demektir. Mümkünse dişinizi sadece suyla çalkalayın, dişi yerine koyun ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimine gidin. Kök, sadece kuronundan tutulmalı ve kurumasına müsaade edilmemelidir. Başarılı olması için reimplantasyonun ilk 30 dakikada yapılması gerekir ancak iki saate kadar başarı ihtimali yüksektir.
Travma sonucu yerinden çıkan diş nazikçe ilik suyla yıkanarak temizlenmelidir. Yapılabiliyorsa düşen diş boşluğuna diş tekrar yerleştirilmeli ya da süt, tükürük veya soğuk su içinde acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Paylaş