Paylaş
Yaklaşık 100 gramı 16 kaloridir yani çok düşük kalorili yiyecekler sınıfındadır. Az miktarda protein ve yağ içerirken, büyük oranda karbonhidrat içermektedir. Posa içermesi, glisemik indeksi düşürmekte, bu nedenle şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmektedir.
Yaklaşık 1 orta boy salatalık; günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %19’unu, pantotenik asitin % 5’ini, fosfor, bakır, manganez ve C vitamininin ise % 4’ünü karşılamaktadır. Ayrıca salatalıkta B1 vitamini, biotin, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller de bulunmaktadır.
Kilo vermek isteyenler için salatalık, düşük kalori ve bol su içermesi nedeniyle vazgeçilmezdir. Su oranının yüksek olması, dehidrasyonu yani susuzluğu ve kabızlığı da önlemektedir.
Düşük kalorili olması ve bol su içermesine ile birlikte, salatalığın içerisinde sağlığı koruyucu birçok madde bulunmaktadır.
İşte salatılığın sayısız faydası
Salatalık kanser önleyici özelliği olan lignanlar ve cucurbitakinlerdir olmak üzere 2 tip fitokimyasal besin öğesini içerir. Son yıllarda cucurbitakinlerin, kanser ilaçlarında kullanılabileceği hakkında umut verici gelişmeler bulunmaktadır Salatalık içindeki cucurbitacin B, pankreatik kanser hücrelerinin büyümesini engellemekte, lignanlar ise östrojen ilişkili kanser (over, göğüs, endometrium ve prostat) türlerini azaltabilmektedir.
Salatalıkta bulunan fitokimyasallar ve antioksidanlar kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemlidir.
İçinde bulunan sterol adı verilen maddeler, kolesterol düzeyini azaltır.
Potasyum, magnezyum ve posa içermesi nedeniyle tansiyonun kontrol altına alınmasında yardımcıdır.
İçerdiği K vitamini kemik sağlığını korur.
Antiinflamatuvar maddeler ve bol su içermesi, vücuttan toksin atımına yardımcı olmaktadır.
Yüze sürüldüğünde yüzde soğutucu ve rahatlatıcı etki gösterir. Terleme, irritasyon ve inflamasyonu azaltır. Gözlerde şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olur.Ayrıca güneş yanıklarının tedavisinde kullanılabilir.
İçerisinde bulunan fitokimyasallar, ağızdaki bakterileri öldürerek ağıdaki kötü kokuları giderir.
Sonuç olarak salatalık tahminlerin çok üzerinde, sağlığı koruyucu etkileri olan, kabuğu ve çekirdeklerin de çok değerli olduğu, sebze olarak bilinen bir meyvedir. Kabuğunun soyulmadan tüketilmesi C vitamininin kabuğunda bulunmasından dolayı önerilmektedir.
İster dalından kopartıp tüketin, ister salatalarınıza veya sandviçlerinize ekleyin. Salatalık tüketmeyi ihmal etmeyin.
Paylaş