Diyet programınız metabolizmanıza, yaşınıza ve cinsiyetinize uygun olmalı.
Haberin Devamı
Diyet yaparak kilo vermede, alınan kalori ile harcanan kalori dengesine bakılır. İhtiyaçtan fazla kalori alımı varsa eğer; öncelikle bunun önüne geçilerek diyet programı oluşturulur. Bu program kişinin bazal metabolizmasına, yaşına, cinsiyetine ve günlük aktivite durumuna uygun olmalıdır. Sporcu bir erkekle, bütün gün masa başı çalışan bir kadının alması gereken kalori ihtiyacı çok farklıdır.
Diyetle zayıflarken alınan kalorinin kalitesine bakın
Diyet yaparken ağzınıza giren her lokmanın kalorisini saymak yetmeyebilir.
Her gıdanın bir de glisemik indeksi vardır. Zayıflamak için bu öğünde 200 kalori almam gerekiyor deyip ayran ve köfte yemek yerine ‘cafelatte’ yi tercih ederseniz yaklaşık aynı kaloriyi almış olabilirsiniz ama vücudunuza giren yağ, protein ve karbonhidrat oranları farklı olduğundan tartıda kilo düşmüş gibi gözükmesine rağmen yağ dokunuz küçülmediğinden aslında kilo vermiş sayılmazsınız.
Bu şu anlama geliyor bir öğünü tercih ederken aynı kalorideki 2 gıda arasında kaldığınızda sağlıklı olanı tercih etmelisiniz.
Aynı kalorideki 2 gıdadan sağlıklı olanı sizi 3-4 saat tok tutarken diğeri hızla ( yaklaşık 1 saat içinde) acıktırabilir.
Spor yaparak kilo vermede kasınız arttıkça kalori harcama kapasitenizde orantılı olarak artar.
Aldığınız kalori ile harcadığınız kalori arasındaki fark size ya kilo aldıracak yada kilo verdirecek.
Nasıl olsa spor yapıyorum diye planlanan diyet programınızı bozarsanız kilo bile alabilirsiniz.
Haberin Devamı
Sporla zayıflarken bölgesel de çalışın
Vücut Kitle İndeksi yüksek kişilerde başlangıç sporu olarak eklemlere baskı olmaması için kısa süreli yüzme aktiviteleri önerilebilir.
Bu imkân yoksa biraz kilo düşmesi beklenir ve yavaş tempo kısa süreli yürüyüşlere başlanabilir.
Kilo verirken sadece yağ yakma odaklı yürüyüş, koşma, bisiklet gibi kardiyovasküler aktivitelere yönelirseniz evet yağ oranınız düşer. Fakat kilo düşmenize ve yağ dokunuzun küçülmesine rağmen kol arkası kaslarınızın gevşemesi, karnınızın aşağıya doğru sarkması gibi bölgesel problemler kaçınılmaz sondur.
Bu sebeple yağ yakma egzersizlerinin yanı sıra sıkılaşma egzersizleri de yapılmalıdır.
Bu egzersizleri çalışılırken vücut kompozisyonunuza göre çalışılacak bölgelerin sırası belirlenmelidir.
Bayanlarda zayıflarken göğüs sarkmalarına karşı göğüs hareketleri de atlanmamalıdır.
Bunun yanı sıra iç bacak ve kol arkası kasları az kullanıldığından kilo verme sonucu hemen gevşek, yumuşak ve sarkık bir hal almaktadır.
Rutin yürüyüşlerinize merdiven ve yokuş ekleyerek egzersizinizi çeşitlendirebilir ve farklı kas gruplarına ulaşabilirsiniz. Küçük ağırlıklarla bölgesel olarak çalışabilirsiniz .