Paylaş
Ramazan ayında tüm gün aç kalan vücudumuza bir de hareketsizlik eklenince metabolizma hızımız da iyice yavaşlamaya başlıyor. Ramazanda daha sağlıklı oruç tutabilmek ve metabolizmamızı hızlandırmak için biraz hareket etmemiz gerektiğine dikkat çeken Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, uygulamamız gereken programları anlatıyor.
Eğer uzun zamandır düzenli spor yapıyorsanız tempoyu biraz düşürerek ramazan döneminde de devam edebilirsiniz. Örneğin haftada 5 kez 1’er saat yürüyor, karın egzersizleri ve ağırlık egzersizleri yapıyorsanız ve 2 saatten önce spor salonundan çıkamıyorsanız programı hafifletmesini spor hocanızdan isteyebilirsiniz.
Eğer düzenli spor yapmıyorsanız, Ramazan ayını bir fırsat olarak görün ve daha sağlıklı olmak için hafif dozda spora başlayın. Burada önemli konu zamanlamadır. Özellikle bazı yıllar ramazan ayınının en sıcak aylara denk gelmesi tıpkı bu yıl olduğu gibi su ihtiyacının artması ve oruçlu kalınan sürenin uzun saatleri alması iyi zamanlama gerektirmektedir.
Ramazanda Uygulamanız Gereken Egzersiz Programı
İftarda az çeşit ve minik porsiyonlardan oluşan öğünden 1 saat sonra yapılacak 30 dakikalık yüzme veya yürüme gibi sporlar sindiriminizi kolaylaştırır, daha dinç hissettirir. Hızlı ani ve çabuk kuvvet gerektiren egzersizler yerine düşük tempolu egzersizler tercih edilmelidir. Koşma yerine yürüme, ağır fitness egzersizleri yerine kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yaptığınız egzersizler tercih edilebilir. Ve tabii bütün gün susuz kalan vücudunuzda kramplar olmasını istemiyorsanız yürüyüş aralarında yudum yudum su içmek kendinizi iyi hissettirecektir.
Ağır, yağlı ve çok karışık yerseniz sindirim güçlüğünden muhtemelen uykunuz gelir ve ağırlık çöker. Bu durumda bile 2 saat sonra yürüyüş yapmak uyumaktan daha iyidir. Günlük işlerinizi yapmayı sürdürmeye çalışın. Örneğin her yere yürüyerek gitmeye çalışın, asansörler yerine merdivenleri tercih edin, uzaktan kumanda aletini kullanmamaya özen gösterin. Eğer oruç tutuyorum diye günlük hareketlerinizi de sınırlarsanız kas kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu da zaten açlıktan yavaşlayan metabolizmayı iyice yavaşlatır ve kilo almanıza neden olur.
Ramazan Ayında Kilo Almamanın Formülü
Sahura muhakkak kalkın ve kahvaltı yapın. Kayısı kıvamında yumurta sizi daha tok tuttuğu için kahvaltıda tercihler arasında yer alması iyi olur. Gün içindeki aktivitenizi canlı tutun. İftarda 1-2 dilim ekmek, salata, et ve birkaç yemek kaşığı sebze yemeğinden sonra 1 saat dinlenin, dinlenmenin akabinde 30 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş yapın ardından meyve ve yoğurt yiyin.
Paylaş