Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın.
Haberin Devamı
Evinizden çıkıp yürüyüşe başladığınızda size yakın bir halı saha, çocuk parkı veya spor aletlerinin olduğu bir mekana rastlayabilirsiniz. Peki, bu spor aletlerini nasıl kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, hangi aletin ne işe yaradığını ve nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.
Evden çıkıp yürüme süreniz en azından 15 dakika olduysa ısınma sürecini tamamladınız bile. Şimdi sıra geldi çevredeki materyalleri kullanarak spor yapmaya. Bu bir ağaç da olabilir, bir kaldırım veya bir bank da olabilir. Örneğin ısınma sürecinin devamı için kaldırımı basamak olarak kullanabilirsiniz. Ayağınızın biri yerde duruyorken diğeri kaldırımda olsun, zıplayın ve ayaklarınızı çapraz olarak yer değiştirin. 1 dakika yapıp 30 saniye dinlenin, böyle 5 tur yapın.
Yakınınızda düzenlenmiş spor alanı bulunuyorsa öncelikli olarak aletlerin sağlam olup olmadığını kontrol edin. Çok sık kullanıldığından ve açık havada bulunduğundan eski veya paslı olabilir. Mekanik olarak çalışıyorsa ve nasıl kullanacağınızı biliyorsanız büyük kas gruplarınızı çalıştırarak başlayabilirsiniz. Varsa spor aletlerini kullanma talimatnamesini okuyunuz. Uzun bir yürüyüş sonrası kullanıyorsanız bacak grubunu atlayabilirsiniz. Bacak, sırt, kalça gibi güçlü kaslarınızı çalıştıran aletlerle 30-50 tekrar yapabilirsiniz. Sonra biraz karın kasları, bel yanlarınızı çalıştırabilirsiniz. Sıra geldi küçük kas gruplarına; omuz ve kollar.
Parklarda bulunan egzersiz aletleri nasıl kullanılmalı?
Yan yana sıralanmış spor aletleri size metal yığını gibi gözüküyorsa spor aletlerini yakından tanımakta fayda var. Genel olarak çoğu parkurda ortak bulunanlardan başlayalım.
Bacak grubu çalıştıran aletler, genellikle oturup oturağın yanındaki kulpları tutarak bacaklarınızı dayadığınız düz platformu itmek suretiyle çalışır. Bir diğeri yine oturup ayaklarınızı hemen ayağınızın altında bulunan silindirlerin altından geçirerek bacağınızı yukarı, diz seviyesine kadar kaldırırsınız. Kaldırdığınızda silindirler ayağınızın üstünde kalır ve bacağınızı düz oluncaya kadar kaldırırsınız.
Kalça kaslarınızı çalıştıran spor aleti, havada duran ayak kısımlarına bastıktan sonra tutamaklardan tutarak havada koşar gibi hareket ettiğiniz en çok uzay yürüyüşü diye bilinen alettir.
Bisikleti hemen tanıyacağınızı garanti ederim. Oturak ve pedaldan oluşuyor, oturun ve hemen çevirmeye başlayın.
Bel yanlarınızı çalıştıran yuvarlak platformun üzerine çıktığınızda döndüğünü fark edeceksiniz. Üst gövdenizi sabitleyip alt gövdenizi kısa çapta sağa sola çevirmek suretiyle çalışın. Hızlı ve kontrolsüz hareket etmek belinizi sakatlamanıza neden olabilir.
Omuzlar için oturun ve yukarıda duran kolları yakalayıp omuzlarınıza doğru çekin, kendi ağırlığınızı yukarı çektiğinizden aniden bırakmamaya özen gösterin.
Karın hareketi yapmanızı sağlayacak aletler değişken olup en bilineni ayaklarınızı takıp mekik hareketi yapabileceğiniz eğimli düz bir platformdur.
Bacak strechingi için kaldırımdan faydalanabilirsiniz. Bir ayağınızı kaldırıma tam basın diğerinin sadece ucunu basın. Ucunu bastığınız ayağın topuğunu yere doğru itin. Baldırınızda gerilme hissedince 10’a kadar sayın ve diğer bacağa geçin.
Spora başlamadan önce mutlaka ısının, bitirirken soğuma ve streching (açma germe hareketleri) yapmayı ihmal etmeyin. Mutlaka doktor onayı alın ve bilmediğiniz hareketler için bir spor uzmanından eğitim alın.