Paylaş
Hamilelik öncesi ve hamilelik dönemlerindeki yaşam tarzın, bebeğinde gen değişikliklerine neden olur. Bu gen değişiklikleri onun sarı saçlı veya mavi gözle olmasını etkilemez; ama gelecekte daha sağlıklı veya daha sağlıksız olmasına sebep olabilir! Hamileliğin boyunca bebeğine sunduğun rahim ortamı ise, bebeğinin yaşam haritasını oluşturmada büyük önem taşımaktadır. Yediğin, içtiğin ve bulunduğun ruh haliyle sağlıklı bir gelecek oluşturmak, aslında tamamen senin elinde!
Bebeğine anne karnında sunduğun ortam; yaşam tarzı, beslenme ve fiziksel aktivitene göre şekillenir. Bu sayede bebeğin yaşayacağı ortamı tahmin ederek kendi iç programlamasını yapar. Doğduktan sonra da, programladığı bu ortamı devam ettirmek ve ilerleyen dönemlerde de uygulamak ister.
Fetal programlama hipotezini öne süren David Barker; rahim içi ortamın, bulaşıcı olmayan hastalık riskini etkilediğini savunmuştur. Bu hipotez, ilk kez Hollanda’da yaşanan kıtlık zamanında ortaya konulmuştur. Kıtlık sırasında; uzun süre açken doğum yapan kadınların, çocukları ve torunlarının obezite ve diğer metabolik bozukluklara daha yatkın olduğu gösterilmiştir.
Epigenetik konusunda yapılan yeni araştırmalar da; bu genlerde görülen tutumluluk özelliklerinin, kalıtımsal olarak nesiller boyunca aktarılabildiğini öngörmektedir. Örneğin; hintli bebekler, bu fetal kısıtlanmaya bağlı küçük bir karın çevresine sahiptir; ancak diğer bebeklere göre daha yüksek karın bölgesi yağa sahiptir. Bu da diyabet için yüksek bir risk faktörü olan viseral şişmanlığı göstermektedir.
Hamilelikte annenin uygulayabileceği hatalı diyetler, protein/karbonhidrat oranını bozar. Yapılan çalışmalar; bu oranın bozulmasının fetal büyümeyi bozarak, düşük doğum ağırlığına ve ilerleyen dönemlerde kan basıncında artışa (tansiyon) neden olduğunu bildirmiştir. Çalışmalar, hamilelik döneminde yüksek yağ alımının ise, bebeğin yetişkinlik döneminde kardiyovasküler hastalıklar ve glukoz metabolizmasındaki bozukluklarla ilişkili olduğunu da göstermiştir.
Demem o ki sevgili anne adayı, hayatında belki de en dikkatli, en özenli ve en sağlıklı olman gereken dönem; hamilelik dönemi. 9 ay 10 gün boyunca karnında misafir edeceğin bebeğin için, yaşam kaliteni arttırman lazım! Rahim ortamını ne kadar sağlıklı yaparsan, bebeğini de bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı korumuş olacaksın. “Rahim ortamını nasıl hazırlayacağım?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Bir sonraki yazımda seninle :)
Paylaş