Paylaş
Çocuğunuzun büyüme ve gelişiminin desteklenmesi için sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Peki, siz anne-babalar olarak çocuklarınızın gelişimine nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
Kahvaltı sofranız aile sofranız olsun! Aileyle yapılan kahvaltı ruhsal ve bedensel doyum sağlar. Çocuklarınızın sosyal iletişim becerisini arttırır. Aynı zamanda, öğlene kadar öğrenmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi de verir.
Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı yumurta! İçeriğindeki kolin vitaminiyle de çocuğunuzun beyin gelişimine, hafızasını kuvvetlendirmesine yardımcı olur. Haftanın en az beş günü çocuğunuzun yumurta yemesine özen gösterin.
Bilişsel gelişimi etkileyen en önemli yağ asididir. Ülkemizde maalesef güvenilir balık kaynakları çok az. Denizlere dökülen binlerce atık, yüzey balıklarından bile fazla miktarda ağır metal almamıza neden olmakta. Bu nedenle çocuğunuzun düzenli olarak omega 3 takviyesi almasını sağlayın. Aldığınız omega 3’ün “fish body oil” olmasına ve IFOS sertifikasının bulunmasına özen gösterin.
Tiroid hem bedeni hem de beyni yöneten bir organ. Tiroid organının düzenli olarak hormon salgılamasında ise iyot en önemli faktör. Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanın ve tuzu, yemeği ocaktan almaya yakın ilave etmeyi unutmayın.
Eksikliğinde yorgunluk, dikkat dağınıklığı, algılamada zorluk, hafızada yetersizlikle kendisini belli eder. Kaynakları ise sadece hayvansal besinlerdir (et ve et ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri). Çocuğunuzun düzenli olarak haftada 2-3 gün kırmızı et, en az 5 gün yumurta ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketmesini sağlayın.
Bilişsel fonksiyonların verimli çalışması ve hafızayı güçlendirmek için antioksidan şart! Çocuğunuzun vücuduna giren antioksidanlar beynini korur. Antioksidan deposu olan kırmızı meyvelere, çocuğunuzun beslenmesinde dört mevsim yer verin.
Yapılan çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin bilişsel fonksiyon bozukluklarında artışa neden olduğu görülmüş, 5 yaş üstü çocuklarda ise 0-5 yaş grubuna göre D vitamini seviyeleri %40 daha düşük bulunmuştur. Bağışıklığın güçlenmesi, bilişsel fonksiyonların artması için her gün çocuğunuzla birlikte 15 dakika güneşten faydalanmayı unutmayın.
Demir yetersizliği, çocuğunuzun gelişiminin olumsuz etkilenmesine ve zeka geriliğine neden olur. Önlem alınmazsa da bu gerilik kalıcı olabilir. Düzenli olarak çocuğunuzun demir depolarına baktırın. Eksikse mutlaka doktor, diyetisyen kontrolünde takviyesini yaptırın. Çocuğunuzun beslenmesinde ise demir kaynağı besinlerin (et ve et ürünleri, yumurta, kuru baklagiller) yanında, C vitamini (çilek, kivi, biber, yeşil yapraklı sebzeler, domates) kaynağı besinlere yer vererek demirin vücuttaki emilimini arttırmayı unutmayın.
Beyin ve gözde en çok bulunan minerallerdendir. Vücudun hayati fonksiyonlarında, büyüme hormonunun yapısında rol oynar. Eksikliğindeyse ilk belirtiler; gelişme geriliği ve enfeksiyon hastalıklarında artıştır. Yeterli çinko tüketimi; çocuğunuzun gelişimini destekler, bağışıklığını arttırır, öğrenme başarısını yükseltir. Bunun için de çocuğunuzun düzenli olarak et ve et ürünleri, deniz ürünleri ve tam tahılları tüketmesine özen gösterin.
Ülkemizde etkilerini artık çok daha fazla gösteren düzensiz, tek çeşit ve fast-food beslenme; obezitenin artmasına, gelişimin de gerilemesine neden olmakta. Çocuğunuz bu tür beslenme davranışları sergilerken, gelişimini desteklemek için belirli bir besinden medet ummayın. Tek başına hiçbir besin boy uzatmaz, kilo verdirmez. Gelişimi destekleyen tek alternatif; düzenli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka çocuk diyetisyenine danışabilirsiniz.
Lütfen çocuğunuzla iyi ve kaliteli bir zaman geçirin. Ailece teknolojinin esiri olmayın! Sohbet edin, çocuğunuzu dinleyin, düşüncelerine önem verin. Onun da sizin düşüncelerinize önem vermesini sağlayın. Aile arasındaki kaliteli iletişim dinlemekten ve kendini ifade edebilmekten geçer, unutmayın.
Anne Çocuk Diyetisyeni
Ayça Terazi
Paylaş