Ayça Terazi
Ayça Terazi
Ayça Terazi

Çocuklarda yeni yemekler denemenin püf noktaları

Değişime önce kendinizden ve mutfağınızdan başlamalısınız!

Haberin Devamı

Çocuğun sadece dış görünüşüyle değil; davranışlarıyla da size benzer! En başından beri, sessiz bir seyirci olarak, sizi (anne-baba) izlediğini unutma! Yemek masasında, sizlerin yemeğe yaptığı ufak bir mimik bile çocuğunu etkileyecek ve yemeğin tadına bile bakmadan tepki göstermesine yol açacaktır. Aynı şekilde bu kuralın mutfağınızda da geçerli olduğunu unutma! Çocuğunun sağlıklı beslenmesini ve sağlıksız abur cuburlardan uzak durmasını istiyorsan; önce buzdolabı ve mutfak dolaplarındaki besinlere bir göz at! Çocuğunun yemesini istemediğin ne kadar çok besin var değil mi? O zaman değişime önce kendinizden ve mutfağınızdan başlayın; sonra çocuğunuzdan sağlıklı beslenmesini isteyin.

Çocuklarda yeni yemekler denemenin püf noktaları

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUN ÖZGÜR BİR BİREY OLDUĞUNU UNUTMA! KARARLARINA SAYGI GÖSTER, SEÇİM YAPMASINA İZİN VER!

Sen nasıl ne yiyip ne yemeyeceğine, doyup doymadığına karar verebiliyorsan; çocuğunun da karar verebileceğini unutma! Çocuğunun sesine kulak ver! 6 ayını dolduran bir bebek bile doyduğunu veya daha fazla yemek yemeyi istemediğini başını çevirerek belli eder. Ama anne çocuğunun doyduğu miktarla kendi doyamayacağı için, onun da doyabileceğini düşünmez. Tabaktakileri bitirmesi için baskı yapar. Yapılan her baskı ise çocuğu yemekten uzaklaştırır! Çocuğunun seçim yapmasına izin ver! Tek seçenek sunman, onun özgürlüğünü ve seçim hakkını kısıtlar. Oysaki yemekte birkaç alternatif sunman ve seçim yapmasına izin vermen; çocuğunun düşüncelerine ve ona verdiğin değeri gösterir. Yemekte alternatif yoksa da “Yemeğini hangi tabakla yemek istersin, haydi sen seç!” demen bile, çocuğunu motive edecektir.

YENİ YEMEKLER DENERKEN AMACIN; ÇOCUĞUNUN YEMESİ DEĞİL, YENİ TATLAR ÖĞRENMESİ OLSUN!

Yemek saati geldi, gün boyunca özenerek yaptığın yeni bir yemeği çocuğunun önüne koydun ve o da ne? Çocuğun dilinin ucuyla tadına baktı ve tabağı eliyle itti. Doğal olarak sende büyük bir hayal kırıklığı! Hemen vazgeçme! Çocuğunun yeni bir yiyeceğe/yemeğe alışması için onu en az 10-15 kez görmesi, tadına bakması ve yemesi gerekir! Alışana kadar yemeyi reddedebilir, dokunabilir, koklayabilir, yalayabilir, tadına bakıp çıkarabilir. Önemli olan bu dönemde çocuğuna karşı sabırlı olman, umutsuzluğa kapılıp vazgeçmemen ve çocuğunu teşvik etmendir.

Haberin Devamı

 Çocuklarda yeni yemekler denemenin püf noktaları 

YEMEK TABAKLARINI KENDİNE GÖRE DEĞİL; ÇOCUĞUNUN PORSİYON ÖLÇÜSÜNE GÖRE DOLDUR!

Evet, söz konusu çocuğunun beslenmesi olduğunda, kendine hakim olamıyorsun! Lütfen çocuğunu kendin gibi düşünme. Herkesin yemek ihtiyacı birbirinden farklıdır. Çocuğun bir öğününde yarım kepçe çorba, 4 yemek kaşığı sebze yemeği, 2 yemek kaşığı yağı azaltılmış yoğurt ile doyabilecekken; sen kendin gibi düşünerek çocuğuna bir kepçe çorba (hatta iki kepçe!), 8 yemek kaşığı sebze yemeği ve bir kase de yoğurt veriyorsun ve sonra da hepsini yemesini bekliyorsun! Bu da doğal olarak çocuğunun yemek yemeye karşı tepki oluşturmasına neden oluyor! Unutma; çocuğun 1-3 yaş arası senin tükettiğin porsiyon ölçülerinin dörtte birini, 3-6 yaş arası ise üçte birini tüketebilir!

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR KARMAŞIK YEMEKLERDEN HOŞLANMAZLAR! GÖRÜNÜMÜ SADE YEMEKLERİ TERCİH ET!

Çocuğun, yemeklerin içinde yer alan besinleri tanıyabileceği şekilde görmek ister. Görünümü sade olan yemekler çocuğunun ne yediğinin bilincinde olmasını ve kendini güvende hissetmesini sağlar. Karmaşık olan yemeklerde çocuğun ne yediğini ayırt edemez ve bu da yemeğe karşı isteksizliğini ortaya çıkarır. Örneğin etli türlü yemeğine, karmaşık yapısından dolayı tepki gerçekleştirebilir. Böyle durumlarda eti ve sebzeleri ayrı ayrı pişirmen, tabağında ayrı ayrı yer vermen; çocuğunun tatmasını, yemesini kolaylaştıracaktır.

 Çocuklarda yeni yemekler denemenin püf noktaları 

ÇOCUĞUN YENİ BESİNLERİ ARKADAŞLARININ YANINDA DAHA KOLAY KABULLENİR; MİNİ PARTİLER DÜZENLE!

Haberin Devamı

Çocuklar genellikle denemediği, asla yemem dedikleri besinleri; arkadaşlarının yanında daha kolay yerler. Hatta sen “benim çocuğum bunu asla yemez” dediğin için pişman bile olabilirsin. Bu nedenle çocuğuna arkadaşlarıyla mini partiler, piknikler, eğlenceler düzenle ve yeni besinleri sunmayı dene. Arkadaşlarının tadına baktığını ve yediğini gören çocuğun, yeni besinlere hayır diyemeyecektir!

ÇOCUĞUN BELİRLİ BİR BESİNİ YEMEMEKTE KARARLIYSA, YEMEKLERİNİ GİZLİ HAZİNELERE DÖNÜŞTÜR!

Ne yaparsan yap, çocuğun belirli bir besini tüketmemekte kararlı mı? O zaman yemeklerini gizli hazinelere dönüştürme vakti gelmiş demektir. Örneğin; çocuğun haşlanmış yumurtayı sevmiyor, yemiyor olabilir; ama bu tüketmesine engel değildir. Yumurtayı omlet şeklinde pişir, üzerine zeytinden göz, domatesten dudak yap; o zaman dikkatini çekersin. Eğer hiç tüketmiyorsa çorbalarına eklemeyi dene! Sert dokusundan dolayı çocuğun et yemiyorsa, yumuşak top top köfteler yap, köftelerin içine sebze (ıspanak, kabak, patlıcan, pırasa gibi) de ekle, besin değerini arttır! Yapısı nedeniyle tercih edilmeyen bir diğer besin de peynirdir. Çocuğun beyaz peyniri yemiyorsa; yağı azaltılmış labne, üçgen veya kaşar peyniri tercih et! Labne ve üçgen peyniri, çocuğunun sevdiği renkte bir sebzeyle robotton geçirerek; çocuğunun ilgisini çekecek renkli peynirler elde edebilirsin.

Haberin Devamı

Anne-babalar unutmayın! Çocuk beslenmesinde anahtar kelime “sabır”, malzemeler ise “besinler, hayal gücü, gülümsemek ve çocuğa güvenmek”tir.

[fotogaleri=1383]