Paylaş
• Kan şekerinde ani dalgalanmalara,
• Sıcaklıklarla birlikte sindirim sistemi sorunları -özellikle karın ağrısı ve ishal- yaşanmasına,
• Alerji riskinin (deride kızarıklık, kaşıntı, egzama, döküntü) artmasına,
• Vücutta yağ depolanmasına neden olmaktadır!
Amerikan Kalp Derneği (AHA)çocukların günlük 3-8 çay kaşığı (1,5-4 küp) şekerden fazla şeker tüketimini önermemekte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise günlük enerji alımının maksimum %10’unun şeker içeren yiyecek ve içeceklerden gelebileceğini söylemektedir.
• 1 adet tahıllı bisküvi yarım küp şeker, 4 adeti 2 küp şeker,
• 250 ml şekerli asitli içecek 7 küp şeker,
• 1 bardak (200) meyve suyu 4-6 küp şeker,
• 1 dilim baklava 2 küp şeker,
• 1 dilim kek 3-4 küp şeker,
• 1 adet hazır kakaolu kek (40 g) 2 küp şeker,
• 40 gram sütlü sade çikolata 4,5 küp şeker,
• 30 g bitter çikolata 3 küp şeker,
• Küçük şekerler (2 g) yarım küp şeker,
• 1 küçük paket jelişeker 9 küp şeker içermekte!!!
• Şeker içeriği yüksek baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine; sütlü tatlılar, üzerine bir top dondurma ilave edilmiş meyve salataları, 2 top karışık dondurma, sorbe gibi şeker içeriği düşük tatlılar yapın.
• Şekerli gazlı içecekler yerine ev yapımı limonata, sütlü karışımlar (süt, muz, yulaf ezmesi, buğday rüşeymi, bal, kakao) hazırlayın. Sütlü içecekler sayesinde çocuğunuzun kan şekerini dengeleyin.
• Sütlü, karamelli çikolatalar yerine, kakao oranı %70-80 olan bitter çikolatalar alın ve çocuğunuzun çikolata tüketimini günlük 25 gram ile sınırlandırın.
• Tatlı, çikolata tüketimi sonrası çocuğunuzun ağzını su ile çalkalamasını sağlayın. Diş minelerine zarar vermemesi adına en az 1 saat geçtikten sonra dişlerini fırçalamasına izin verin.
[fotogaleri=2942,3390,2727]
Paylaş