Ödeme karşı önleminizi alın

Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun.

Haberin Devamı

Birçoğumuz zaman zaman yüzüklerimizin parmağımızı sıktığından, bazen ayakkabımızın ayağımıza dar geldiğinden, çorabımızın ayak bileğimiz çevresinde iz bırakmasından rahatsız oluruz. İnsanın yaşam kalitesini çok etkileyen bu duruma ödem denir. İşte 2 farklı uzmandan, ödem hakkında ayrıntılı bilgiler…

“Ödem, farklı hastalıklar sonucunda ortaya çıkan ciddi hastalık belirtisidir. Dokuların hücreleri arasında sıvı birikmesiyle oluşur” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Barbaros İrdelmen, ödemin nedenlerine, belirtilerine ve tedavisine değindi.

Nedenleri

Kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarının ilerleyen evrelerinde bacaklarda karında hatta akciğer ve kap zarları arasında ödem oluşabilir. Bu hastalıklar sağlığımızı ciddi tehdit eden hastalıklar oldukları için mutlaka hekime gidilmeli ve ödemin sebebi açıklığa kavuşturulmalıdır.

Haberin Devamı

Belirtileri

Ödemli dokular şişkin ve soluk görünür, deri gergin ve parlaktır, doğal kıvrımlar kaybolmuştur. İlerlemiş durumlarda doku yıkımı da ortaya çıkabilir. Derialtı dokularının ödemi kolaylıkla fark edilebilir. Ödemli bölgeye parmakla bastırıldığında bir süre kaybolmayan bir çukurluk oluşur. Bu basit uygulama hafif ödemlerin saptanmasını ve yaygınlaşmadan tedavi edilebilmesini sağlar.

Tedavisi

Öncelikle ödeme yol açan etkenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Derideki belirtileri yok etmek için kaşıntıyı gideren (antihistaminik) ve/veya kortizonlu ilaçlar kullanılır. Kalp böbrek ve karaciğer hastalıklarında ortaya çıkan ödemlerin tedavisi ihtisas konusudur.

Ödemin sebebi saptanmadan idrar söktürücü ilaç veya bitkilerle tedaviye kalkışılmamalıdır. Diüretik ve su atıcı bitkilerin kullanılmasıyla gelecek iyilik hali geçici olup teşhis konmasında gecikmeye sebep olarak sağlığımızı tehdit edecektir.

“Ödem deyip geçmeyin, önleminizi alın” diyen Metabolizma ve İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, eğer zaman zaman vücudunuzda şişlik hissediyorsanız almanız gereken önlemleri adım adım anlattı.

1) Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun. Peynir, zeytin, salamuralar, turşular, bulyonlar, şarküteri ürünleri, tuzlu bisküviler yüksek miktarda tuz içerir. Dikkatli olun.

Haberin Devamı

2) Taze ananas, doğal ödem söktürücüdür. Sabah aç karnına 1-2 dilim ve öğün aralarında tüketilebilir. Yine kivi, maydanoz ve terenin de ödem azaltıcı etkileri biliniyor.

3) Probiyotikli yoğurtlar ve kefir bağırsakta iyi bakteri oranını artırarak şişkinliği azaltır. Düzenli kullanımın faydası vardır.

4) Su içmek çok önemli. İyi bir dolaşım sistemi iyi bir boşaltım sistemi ile birliktedir. Böbreğin ve bağırsağın iyi çalışması için günde 2-2,5 litre kadar su tüketilmelidir. Bitki çaylarına karanfil eklenebilir.

5) Alkol, gazlı içecekler, kafein oranı yüksek içecekler (çay, kahve ) ve tuz oranı yüksek içecekler soda, şalgam suyu, tuzlu ayranlardan ödem şikayeti olanlar uzak dursun.

Haberin Devamı

6) Çok fazla basit karbonhidrat tüketilmemelidir. Özellikle basit karbonhidratlar denilen beyaz un, şekerler ve pirinç gibi gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Şişkinlik yapabilir.

7) Yağ oranı yüksek kızartmalar, soslar, şarküteri ürünleri de ödemi artırabilir.

8) Gün içindeki aktivitenizi artırın. Ayaklarınızı yukarıda tutmaya özen gösterin. Masa başı bir işte çalışıyorsanız saat başı su molası verin, masanızdan kalkın, dolaşıp öyle çalışmaya devam edin. Masanızın altına bir yükseklik koyun ve ayağınızı onun üzerinde tutun.

9) Kilo yönetiminize özen gösterin, fazla stresten uzak durun. 

Hazırlayan: Nilay Uzun

Yazarın Tüm Yazıları