Paylaş
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, yumurtanın bilinen en değerli protein kaynağı olduğuna dikkat çekiyor ve yumurtanın sağlığa faydaları hakkında bilgi veriyor.
“Yumurta hem amino asit açısından zengindir hem de kaliteli protein deposudur. 1 yumurta sarısı 231 mg kolesterol içerir. Sağlığımızı korumak için yumurtadan ziyade kötü kolesterol kaynaklarından uzak durmak gerekir. Örneğin; yağlı açmalar, poğaçalar, yağlı etler, kebaplar gibi. Çünkü kötü kolesterol kaynakları hem trans yağ asidi dolu hem de kolesterol oranı yüksektir.
Yumurtanın kolesterolünde ise trans yağ asidi yoktur. Vücudumuzun hormon yapımını, hücre çeperi yapımı için kolesterole ihtiyacı vardır. Bir kısmını vücudumuz sentezlerken bir kısmını dışarıdan alırız. Bu açıdan yumurta en kaliteli yağ kaynaklarından biridir.”
Sağlıklı bir kişi her gün yiyebilir
“Sağlıklı bir insan her gün yumurta yiyebilir. Protein seviyesi yüksek olduğundan özellikle sık sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir. Kolesterol yüksekliği olan kişiler ise hafta 2 – 3 kez yumurta tüketebilir. Bir adet yumurta besin değeri açısından yumurta büyüklüğünde ete eşittir. Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken, yumurtayı değil, kötü kolesterol kaynaklarını hayatımızın çıkartmak olmalıdır.”
YUMURTAYI LEZZETE DÖNÜŞTÜRÜN. BİBERİYELİ VE YUMURTALI PATATES TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.
Paylaş