Paylaş
Yediğiniz bazı gıdalar diğerlerinden farklı olarak uzun süre tok kalmanızı sağlar. Diyet yapanların sofralarından eksik etmemesi gereken bu besinleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya sıraladı. İşte, iştah kapatıcı özelliği olan yiyecekler…
Yulaf kepeği
Son yıllarda adı çok sık duyulan yulaf kepeği insanı uzun süre tok tutuyor. Üstelik düşük glisemik indeksi sayesinde şeker metabolizmasının da dostu. Kan şekerini çok yavaş yükselttiği için ani iştah ataklarını önlüyor, geç acıkılmasını sağlıyor. Ayrıca bir başka güzel tarafı da bağırsakların çalışmasını desteklemesi. Kabızlık sorunu çekenler mutlaka tüketmeli.
Brokoli
İşte bilim dünyasındaki herkesin üzerinde fikir birliği sağladığı bir besin: Kanser savaşçısı brokoli! İçeriğindeki pek çok madde sayesinde brokoli tam bir şifa kaynağı. Vitamin, lif, kalsiyum yönünden de zengin olan brokoli, aktif zayıflama sürecinde sofraların baş tacı olmayı hak ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, brokolinin buharda haşlanıp, küçük parçalara bölünüp, üzerine limon, çok az zeytinyağı ve baharat ile yenilmesini öneriyor.
Beyaz lahana
Beyaz lahananın çok düşük kalori değeri, içeriğindeki yüksek lif sayesinde tok tutan gıdalar arasında olduğunu belirten Dr. Ayça Kaya “Dikkat! Lahana deyince aklınız başka yerlere gitmesin, son günlerde özellikle internette kendine ciddi bir pazar bulan lahana kapsüllerinden söz etmiyorum. Bildiğimiz pazardan, marketten alınan, öz be öz yapraklı lahanadan bahsediyorum. Pazarlama tuzaklarına sakın aldanmayın, siz siz olun her şeyin doğalını tüketin. Zayıflamaya karar verenler özellikle tüketmeli, ‘Ben kilomdan memnunum’ diyenler de haftada bir gün mutlaka yemeli. Ama zayıflayacağım diye günlerce sadece ve sadece lahana çorbası içilmemeli. Unutmayın, beslenme denge işidir, lahanayla ömür geçmez!’’ diyor.
Yeşil kabak ve balkabağı
Her iki kabak türü de yüksek lif içeriği sayesinde tok tutanlar listesinin gözdesi! Yeşil kabağın idrar söktürücü etkisinin yanında kabızlığı giderici özelliği de var. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodium ve demirden yana zengin olan yeşil kabak, çiğken rendeleyip salatalara da katılabilir.
Lif zengini balkabağı da iyi bir karoten, C ve E vitamini, potasyum ve magnezyum kaynağıdır, üstelik kalorisi de düşüktür. Dr. Ayça Kaya balkabağını çok çok az suyla hiç şeker serpmeden haşlanıp, pişmiş balkabağına bol tarçın dökülerek yenilmesini tavsiye ediyor.
Sütlü kahve
Light sütle yapılan bir hazır kahve, zayıflama sürecinde mükemmel bir içecek olacaktır. Ara öğünlerde içilebilen bir fincan kahve ile uzun süre tok kalınabilir. Ama unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarar.
Hayvansal protein
Her türlü hayvansal protein metabolizmayı çalıştırarak yağları yaktırır. Aynı zamanda tok tutar. Tavuk eti, yağsız köfte, balık, yumurta, kırmızı et veya peynir günlük beslenmede mutlaka olmalıdır. Saf protein diyetlerinden uzak durulması gerektiğine önemle dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ‘’Hiç karbonhidrat tüketmeden sırf protein yediğinizde belki hızlı kilo verirsiniz ama kalpte ritim bozuklukları, kemik erimesi, tansiyon, kalp damar hastalıkları ve gut gibi hastalıklar yakanıza yapışabilir”
diyor.
Paylaş