Paylaş
Hamilelikte kasık ağrısı, sık karşılaşılan durumlardan biridir. Büyüyen rahim fizyolojik olarak kasık ağrılarını tetikleyebilir. Kasık ağrısına kimi zaman eşlik eden her hangi bir belirti olmazken, kimi zaman da altta nedene göre idrar yaparken yanma, kokulu vajinal akıntı, bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler eşlik edebilir. Kasık ağrısı yaşayan anne adayı bu durumu mutlaka doktoru ile paylaşmalıdır.
Hamilelikten önce pelvis sınırları içerisinde bulunan bir organ olan rahim, hamilelik süresince giderek büyür ve çevresinde bulunan mesane (idrar torbası), barsaklar ve üreterler (böbreklerden idrarı mesaneye taşıyan ince borucuklar) gibi organları iter veya baskı yapar. Yine benzer biçimde rahmi yerinde tutan bağlarda (round ligaman) gerilmeye yol açarak kasık ağrısına neden olabilir. İlerleyen gebelik haftalarında bebeğin hareketleri neticesinde kasıklarda rahatsızlık hissi oluşabilir. Normal seyreden bir gebelikte kasık ağrılarına eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtiler sıklıkla görülebilir.
Kasık ağrılarına eşlik eden kanama, vajinadan sıvı gelmesi, idrar yaparken yanma ya da idrarda kan görülmesi, ateş, baş ağrısı, ishal gibi belirtiler olduğunda detaylı ve hızlı bir değerlendirme yapılması hayati önem taşıyabilir.
Kasık ağrısı olan gebeyi değerlendirirken annenin belirtilerinin yanı sıra gebelik haftası, ultrasonografi ile bebeğin kalp atışları, vajinal kanama durumu, amniyon sıvısının gelip gelmediği gibi bebeğin iyilik hali göstergeleri de göz önünde bulundurulur.
Doktorunuz kasık ağrınızı değerlendirirken detaylı bir klinik muayene, ultrasonografi ve gerekli durumlarda bazı diğer tetkikleri (kan ve idrar tetkikleri gibi) yapacaktır. Vajinal kanama, akıntı ya da su gelmesi şüphesi varsa vajinal muayene gerekli olabilir. Ultrasonografi ile hem bebeğinizin iyilik hali hem de akut apendisit, böbrek taşı, hidronefroz (üreterlerin genişlemesi), myomlar ya da yumurtalık kistleri gibi kasık ağrısının diğer bazı nedenleri hakkında bilgi edinilebilir. Doktorunuz tüm bu verileri bir araya getirerek tanıya ulaşır ve gerekli yönetim planını çizer.
Paylaş