Paylaş
Süt dişi çürükleri yeteri kadar önemsenmiyor. Oysa oluşacak olan sürekli dişlerin sağlığı, süt dişlerinin sağlıklı olmasına bağlı. Ağız bakımı bebeğin doğumunda itibaren başlamalı. Bebeğin beslenmesinden sonra tülbent veya gazlı bez ılık suya batırılarak bebeğin damakları temizlenmeli. Temizleme işlemi süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte diş fırçasıyla gerçekleştirilmeli.
Süt dişleri 6. ayda çıkmaya başlar, bebek 24 aylık olduğunda tamamlanır. Toplam 20 adet süt dişi vardır. Dişler çıkmaya başladıktan sonra en az günde 2 kere temizlenmeli. Temizleme işlemi bebeklerde bir parmağa temiz bir tülbent sarılarak ve ılık su yardımıyla yapılabilir. Süt dişlerinin çıkmasıyla beraber uygun bir fırça ve macun ile temizlik yapılmalı. Çocuğun macunu yutma riskine karşı florsuz diş macunları tercih edilmeli.
Çocuklara şeker çikolata yerine, taze ve kuru meyveler veya meyveli yoğurtlarla beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Gece uykusundan önce biberonla süt içme alışkanlığı olan çocuklarda beslenme sonrası mutlaka ağız suyla çalkalanmalı. Ağızdan verilen flor tabletlerinin çürük önlemede hiçbir etkisi yoktur. Bunun yerine içme suyunuzdaki flor oranını kontrol etmelisiniz. Bu oran ortalama litre başına 0.7 mg olmalıdır. İçme sularının ideal oranda flor içermesi çürük önlemede en temel adımı oluşturur.
2 yaşından itibaren tüm çocukların 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmeleri gerekiyor. Bu son derece önemli adımlardan biri. Bu kontroller sırasında diş hekiminiz tarafından yüzeyel flor uygulaması yapılır. Yüzeyel uygulanan flor, diş minesinin aside direncini arttırarak çürüklere karşı direnç oluşturur.
6 yaş civarında ilk sürekli azı dişi çıkar. Bunlar ömür boyu ağızda kalacak olan ilk azı dişleridir. Bu kadar erken çıktığı için genellikle süt dişleri ile karışırlar. Bu azıların çiğneyici yüzeyleri oldukça girintili çıkıntılı olduğu için gıdaların kolayca birikmesine uygundurlar. Bu yüzden kolayca çürüyüp genç yaşlarda kaybedilebilirler. Bunu önlemek için, bu dişlerin yüzeylerine, 5-6 yıl koruma özelliği olan örtücüler uygulanır. Bu örtücüler, diş hekimi tarafından 15-20 dakikalık tek seansta kolayca yerleştirilir. Fissür örtücü uygulanması için en uygun zaman 6 yaş civarıdır.
Paylaş