37. haftadan önce olan doğumlara erken doğum denir, erken doğum diyebilmek için bebeğin 24 haftayı geçmesi gerekir. Doğumların yaklaşık %15-20’si zamanından önce olmaktadır. Çocuklarla ilgili sağlık problemleri bebek ne kadar erken doğarsa o kadar artar. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, sağlık sorunları ve öğrenme güçlükleri, zamanında doğan bebeklere göre daha fazla görülür.
ERKEN DOĞUMUN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİ
Rahim içindeki herhangi bir enfeksiyon
Bebeğin eşinin (plasenta) yerinden ayrılması ve alt segmente yerleşmesi
Rahmin doğuştan gelen anormallikleri ya da bebeğin suyunun fazla olması
Rahim ağzının kısa ve gevşek olması (rahim ağzı yetmezliği)
Bağışıklık sistemi ile ilgili problemler
Annede yaygın bir enfeksiyon ya da “preeklampsi” denilen tansiyon yükselmesi sorununun olması
Rahme bir travma olması
Bebekteki anomaliler
Çoğul gebelikler
Yukarıdaki sebepler erken doğuma yol açar. En riskli grup daha önce erken doğum yapmış kadınlardır. En çok bu gruba dikkat etmek ve dikkatli gebelik takibi yapmak gerekir. Gebelik takibi sırasında rahim ağzı kısa olanlar potansiyel erken doğuracak kişilerdir. Gebelik takibi sırasında beslenmeye dikkat etmek, bol su içmek, sigara kullanmamak gerekir.
Haberin Devamı
ERKEN DOĞUM TEHDİDİNİN TEDAVİSİ
Erken doğum tedavisinde bebeği anne karnında son ana kadar tutmak amaçlanır. Bu arada vakit kazanarak çocuğun akciğerinin gelişmesi için ilaç hazırlamak ve hastayı yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir merkeze ulaştırmak gerekir.
Tedavide çok çeşitli ilaçlar kullanılır, bunların etkinlikleri ve anneye yan etkileri konusunda kaygılar vardır. En çok progesteron içeren iğne ve vajinal jeller kullanılır, bunlar rahmi gevşeten ilaçlardır.
Rahmin ağzındaki gevşekliği önlemek için serklaj denilen dikişler atılabilir. Enfeksiyonu engellemek için antibiyotikler verilebilir. Ama en etkili ve yan etkisi olmayan şey gebelikte çok su içerek hem idrar yolu enfeksiyonunu engellemek, dolayısıyla da rahim gevşediği için erken doğumun önüne geçmektir.
Sonuç olarak erken doğum, “prematüre bebek doğumu” demektir ve bu çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bunun olmasını mümkün olduğunca önceden anlamak ve tedbir almak gerekir. Risk faktörlerini azaltmak ve doğum başlamışsa da bebeğin akciğerini geliştirmek için mutlaka tedavi gerekir.
Kadın Doğum ve Riskli Gebelik Uzmanı Dr. Ahmet Bostancı