Paylaş
Burun estetiğinde kişiye uygun burun şekli belirlenirken simetri ve orantının yanında kişinin yüz tipi de dikkate alınır. Yüz tipinizse yüzünüzün şekline, yaşınıza, cinsiyetinize, etnik kökeninize ve hatta kişiliğinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Yüz tipinize uygun burun şekli her ne kadar cerrahınızla birlikte size özel olarak verilmesi gereken bir karar olsa da, toplumda kabul görmüş bazı estetik yargılar bulunur. Yüz şekli, güzelliğin evrensel olarak kabul görmüş karakteristiklerinden biriyle, yani simetriyle doğrudan bağlantılıdır. Yüzünüzün şekli ne olursa olsun, burun, ön yüzden yatay olarak 3 eşit parçaya bölündüğünde 1/3’lük kısmı, dikey olarak 5 eşit parçaya bölündüğünde 1/5’lik kısmı, profilden 3 eşit parçaya bölündüğünde ise 1/3’lük kısmına denk gelecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu oran dikey ve yatay bölünmelerin her ikisinde de diğer bölümlerle eşit oranda olmalıdır, yani burun bölgesi gözün kapladığı alandan daha geniş olmamalıdır. Bu hesaplama göz önünde bulundurulduğunda yuvarlak bir yüze küçük ve ince burun yapılması oranların bozulmasına neden olur ve estetik bir görünüm oluşturmaz.
Yüzün simetrik yapısının oturtulmasında odak noktasında olan burnun çok önemli bir etkisi vardır. Yüzün karakteristik özelliğini kaybetmemesi için buruna verilecek yeni şeklin yüzün genel özellikleriyle çok uyumlu olması gerekir.
Burnun şeklinin yüzle ilişkisi yüzün kemik yapısıyla bir bütün olarak ayarlanır. Örneğin yüzdeki dikey değişiklikler yüzün uzun veya kısa görünmesine neden olabilir. Burun bölgesinin kapladığı orta kısmın uzun olması yüzün de uzun görünmesine yol açar.
Sadece ön cepheden değil profilden de burun şeklinin yüze uyum sağlaması gerekir. Buruna şekil verirken, profil görüntüsünü etkileyen bazı temel oran ve açılar bulunur; alın-burun açısı, burun-dudak açısı, burun-çene açısı, çene-boyun açısı, kulak-burun büyüklüğü oranı, alın-burun-çene-oranları gibi. Bu oran ve açıların da birbiriyle dengeli olması gerekir. Örneğin profilden bakıldığında büyük duran bir buruna şekil verirken alnın ve çenenin açısına da dikkat edilmesi gerekir, aksi takdirde istenilen simetri ve estetik görünüm yakalanamaz.
Elbette azımsanmayacak oranda insanda yüz oranları simetrik ve ideal değildir. Örneğin üst yüz, orta yüz ve alt yüz oranları bozuk olan bir kişide burun ameliyatı planlanırken oransal bozuklukların mutlaka göz önünde bulundurulması gereklidir. Alt yüzün uzun olduğu durumlarda burnun çok kısaltılmaması ve oranların dengelenmesi gerekebilir. Aynı şekilde alın, burun ve çene uyumu bozuk olan bir kişide burun estetiği planlanırken gerektiğinde alına yağ enjeksiyonu ya da beraberinde çene ucu estetiği de gerekebilir.
Profilden burun çıkıntısı yani burun ve alın arasındaki nazolabial açının belirlenmesi kadın ve erkek arasında farklılık gösterir. Örneğin, nazofrontal (burun-alın) açı 115-130 derece, nazolabial (burun-dudak) açı 90-120 derece arasındadır. Bu oran kadınlarda daha geniş, erkeklerde ise daha dar olmalıdır.
Burun estetiği ameliyatından önce tüm bu oranlar hesaplanarak tüm açılardan yüze en uygun burun şekline karar verilir. Üç boyutlu imajlar hazırlanarak hasta nasıl bir buruna sahip olacağı konusunda bilgilendirilebilir.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Abdülkadir Göksel
Paylaş