Paylaş
Vajinismus yani kadından kaynaklanan cinsel ilişkiye girememe sorunu, son dönemlerde medyada sıkça gündeme gelmeye başladı. Peki, toplumunda yaygın görülen bir sorun olan vajinismusla ilgili en sık sorulan sorular nelerdir?
Severek evlenen çiftler de vajinismus sorunu yaşayabiliyor...
Vajinismusun sanılanın aksine severek ve anlaşarak evlenen çiftlerde de görülebiliyor. Vajinismus, kadının cinsel ilişki sırasında kasılarak ilişkiye izin vermemesidir. Bu kasılma kadının isteği ile olan bir durum değildir, bir takım korku ve kaygılara bağlı olarak istem dışı gerçekleşir. Vajinismusun görücü usulü, birbirini sevmeden ya da tanımadan evlenen çiftlerde daha sık görülebileceği düşünülür, ancak aslında birbirini tanıyarak, severek, yıllarca flört ederek evlenen çiftlerde de vajinismus son derece yaygındır. Hatta vajinismus sorunu ile bize başvuran ve kaçarak evlenmiş çiftler bile vardır. Yani vajinismusun genellikle eşini sevmekle ve istemekle bir ilgisi yoktur.
Tedaviye ne gerek var?
Vajnismus cinsel birleşmeye karşı duyulan bir korkudur. Vajinismusu yaşayan kadınlar belli özellikler açısından birbirilerine benzerler, ancak belli açılardan da farklılıklar gösterirler. Tamamen cinselliğe kapalı, cinselliği reddeden kadınlar da olabileceği gibi, cinsel isteği yüksek olan ve cinsellikten zevk alan vajinismuslu kadınlar da vardır. Vajinismusta kadının temel korkusu cinsel birleşmeye yani penisin vajinaya girmesine yöneliktir. Sevişmekten ya da sürtünerek yaşanan birliktelikten kadın da zevk alır, bu bir süre sonra bu durum çiftte alışkanlık haline gelebilir ve “Nasıl olsa bu şekilde zevk alıyoruz, tedaviye ne gerek var?” diyerek tedaviden kaçınmalarına bile neden olabilir.
Vajinismusta erkeğin rolü nedir?
Sadece vajinismus değil bütün cinsel sorunlar tek kişinin değil çiftin ortak sorunudur. Vajinismus tek başına kadının sorunu değildir, eşin desteği olmadan kadının yalnız başına vajinismusun üstesinden gelmesi beklenemez. Vajinismuslu kadınların eşleri genellikle anlayışlı erkeklerdir, eşlerini zorlamazlar, üzerine gitmezler. Çoğu zaman iki tarafın da evlilik öncesi cinsel deneyimi yoktur. Kadının korkuları kadar erkeğin de cinsellikle ilgili kaygıları olabilir ve iki tarafın korkuları vajinismusu besleyebilir. Belki vajinismusun temelinde değil, ancak vajinismusun sürmesinde erkeğin de payı vardır ve tedavide de rolü büyüktür. Eşine güvenen, destekleyen erkekler olduğunda tedavi daha kısa sürede başarılı biçimde sonlanmaktadır, ancak bazen “Ben seni böyle kabul ediyorum, tedavi olmana gerek yok.” diyerek eşinin tedaviye başvurmasını engelleyen erkeklere de rastlamaktayız.
Vajinismusun %100 tedavisi var: “Cinsel terapi”
Vajinismus sorunu için başvuran çiftler en çok kesin çözümü olup olmadığını merak ediyorlar. Vajinismusun %100 tedavisi vardır, cinsel terapidir. Ancak çift cinsel terapinin sorumluluğunu almalıdır ve terapinin gereklerini yerine getirmelidir. Tedaviye başvururken hemen her çift kısa sürede sonuç almayı ve cinsel terapistin mucize yaratmasını bekler. Vajinismusun bir ilacı yoktur, bir hap içince her şey kendiliğinden geçmez. Ortalama 10 seanslık cinsel terapi çiftin gözünü korkutabilir, oysaki 5 yıl, 10 yıl bu sorunla yaşayan bir çift için 10 seans kısa bir süredir, ancak genellikle çiftler anestezi, uyku ilacı, botoks gibi hızlı ancak vajinismusun çözümü için etkili olmayan yöntemlere rağbet gösterirler. Vajinismus, psikolojik bir sorundur ve başarı için sabır ve inanç gereklidir. Eğer cinsel terapistle çift işbirliği yapar, seanslara düzenli olarak gelir ve evde uygulaması gereken ödevlerini de uygularsa sorun kısa sürede kesin olarak çözülür.
26-35 yaş grubu kadınlar daha çok tedaviye başvuruyor
Vajinismus için başvuran kadınların yaş ortalaması genellikle 26-35 yaş arasındadır. Vajnismuslu kadınlar tedaviye başvurma konusunda oldukça dirençliler ve çoğu zaman yıllar geçtikten sonra ve çocuk sahibi olmaları konusunda çevreden gelen baskıya artık dayanamaz duruma gelince tedaviye gelirler. Genel olarak 26-35 yaş arası vajinismuslu kadınlar çoğunluğu oluşturuyor, ancak 40 yaş ve üstü ya da 20 yaş altı çiftlerimiz de nadir de olsa bize başvurmaktadır.
Vajinismus içsel bir korku refleksidir
Vajinismus her eğitim ve kültür seviyesinden kadında ortak olarak yaşanan içsel bir korkudur. Vajinismuslu kadınların eğitim ve kültür düzeyleri değişkenlik göstermekle birlikte, vajinismusun üniversite mezunu hatta doktora düzeyinde eğitim almış kadınlarda da görülebilir. Bunun nedeninin araştırılması gerektiği görüşündeyiz.
Paylaş