Paylaş
"Seks yapma korkusu" olarak bilinen vajinismus yeni evli çiftlerin en büyük kâbuslarından biri olmaya devam ediyor. Cinsel birleşme sırasında kadının çoğu zaman cinsel birleşmenin çok fazla ağrı ve acı yapacağı, çok fazla kanama olacağı yanlış beklentisi nedeniyle endişe, korku ve kaygı duyması, istemsiz olarak bacaklarını kasarak ve eşini iterek, cinsel birleşmeye kendini kapatması durumu olan vajinismusun kökeninde, çocukluk çağından kalma korkuların, doğru bilinen yanlışların (cinsel mitler), suçluluk, utanma veya ayıp gibi duygularının yeri büyük... Vajinusmus pek çok evliliğin sona ermesine neden olabiliyor, pek çok evlilik de vajinismus nedeniyle seks hayatı olmadan sürebiliyor. Ülkemizde cinsel tedavi kliniklerine başvuran her on çiftten biri vajinismus sorunu yaşıyor. Bu nedenle Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Ücretsiz Cinsel Danışmanlık Hatları'na (0 312 212 66 26) başvuran kişilerden gelen "Muayenehanede gerdek olur mu?" soruları her geçen gün artıyor.
Vajinusmus Türkiye'de pek çok çiftin hayatını karartıyor ve bu nedenle çok istismar ediliyor. Vajinismuslu çiftlerde uygulanabilecek doğru bir cinsel terapinin, sadece penisin vajene girmesinin başarılması ile değil, çiftin sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşantıya kavuşması ile de ilgilenen bir cinsel terapi yaklaşımı olması gerekiyor. Çünkü aksi bir durumda cinsellik mekanik bir sürece dönüşebiliyor. Oysa penis-vajina birlikteliğini hedefleyen yaklaşımlar ve muayenehanede cinsel birlikteliği yaşatmak, çoğu zaman sorumluluğu üzerlerinden atmak düşüncesine sahip çiftlerin uygun bulduğu bir yöntem olarak cinselliği mekanik bir eyleme dönüştürüyor. Uygulanan bu yöntemler geçici başarıya odaklı oluyor. Zaten korku, güven sorunu olan ve cinselliğe yönelik olumsuz duygu ve düşünceleri olan çiftleri muayenehane gibi güvensiz bir ortamda cinsel ilişkiye yönlendirmek, çiftlerin ilişkilerinde yıpranmalara, daha çok suçluluk ve utanma duygularının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Bu duygular içerisinde olan bireylere uygulanan muayenehanede gerdek yöntemi, bir çeşit tecavüz olarak dahi algılanabiliyor. Yani tedavi olurken tecavüze uğrayan kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Çiftlere "İyileşeceksiniz" denilerek olmadık şeyler önerilmesi, muayenehane ortamında çiftlere ilişkiye girmelerini teklif etmek, çifti soyarak cinselliğe alıştırmak veya cinsel ilişkiye başlamalarına yardımcı olmak kabul edilir bir şey değil... Bir hekimin asla yapmaması gereken bir uygulama... Bu nedenle, bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, cinsel eğitim vermek, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak, gevşeme, güven duyma, konuşma, dokunma, aşk oyunları, kendine güvenme ve kendine yardım tekniği konusunda bilgilendirmek gibi birçok kavramı içinde barındıran cinsel terapi ile muayenehanede gerdek arasında uçurumlar var...
Çiftin arasında sevginin ve zevkin bir paylaşımı olan cinselliğin, birlikte yaşanacak bir hazzı esas alması ve ideal bir ortam içerisinde yaşanması gerekiyor. İdeal ortamın, muayenehane gibi hastalığı öne çıkaran ve çiftin sığındığı bir yer olmaktan çok, cinsel aktiviteleri destekleyen, keyif alınabilecek ve ego güçlerinin en iyi şekilde kullanımına fırsat tanıyan güvenli ve mahrem bir ortam olması gerekiyor. Bu ortamın "aşk oyunları" adını verdiğimiz iyileştirici ve keyif verici cinsel egzersizleri yapmayı sağlayacak tüm kaynakların en ideal şekilde çift için düzenlenip kullanıldığı bir atmosferi içermesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle çiftlerin aşk oyunlarını evlerinde, kendi rahat, güvenli ve ideal ortamlarında yapmaları gerekiyor. Telefonların kapatılması, ışıkların rahatsız etmeyecek bir seviyeye getirilmesi, odanın ısısının dengelenmesi, kapıların kilitlenmesi, odada çifti rahatsız edecek fotoğrafların ve diğer nesnelerin kaldırılması yani özel ve rahat bir mekânın yaratılması tavsiye ediliyor. Çiftin ruhsal yönden rahat, huzurlu ve mahremiyet duygusu içerisinde olması gerekiyor. Muayenehaneler ne kadar uygun yapılandırılmış olurlarsa olsunlar, bireyselliğe, mahremiyete, duygusal güvenliğe olan saygının ihlal edilebileceği ortamlar.
Vajinismus tedavisi için uygulanacak adımlar her ne kadar vajinismusun kadın üzerindeki süresine ve yoğunluğuna göre farklılık gösterse de, vajinismusun tedavi edilebilir geçici bir rahatsızlık olduğunun bilinmesine fayda var... Vajinismus cinsel terapisinde genellikle hiçbir cerrahi müdahale ve diğer girişimsel müdahaleleri uygulamak gerekmiyor. Çiftin tedavi süreci boyunca herhangi bir ilaç kullanması da istenmiyor. Yapılması gereken tek şey çiftin iyi bir rehber olacak cinsel terapisti bulması, her şeyi açıkça anlatması ve en önemlisi de iyileşme arzusunun olması... Çift bunu yapmayı başardığı takdirde, cinsel terapistinin onlara önereceği aşk oyunları adı verilen egzersizlerle, kendi kendilerini tedavi etmeleri mümkün olabiliyor.
Aşk kaslarının istemsiz kasılması sonucu vajinismus tablosu oluşuyor. Bu tür vajinal kasılmalar özellikle penis-vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşmeye (penetrasyon) yakın olunduğu zaman belirginleşiyor. Çoğu kadın, bu kasların nasıl çalıştığı ve kontrol edileceği konusunda pek bilgiye sahip değil. İlk adım, aşk kaslarını kontrol etmeyi öğrenmek için onlarla bağlantı kurmayı içeriyor. Böylece kişi kendi eylemlerini kontrol edebiliyor. Diğer bir değişle, vajinismusun üstesinden gelme aşamasında, istemli bir şekilde, aşk kasların kasılmasını ve rahatlamasını sağlayarak bunun nasıl yapıldığını öğrenmek önem taşıyor.
Endişe, korku ve kaygı, genel olarak kaslarda, özellikle de aşk kasları üzerinde olumsuz bir etkiye yol açıyor. Herkeste olduğu gibi sinir sistemi acıya karşı savaşmak ya da kaçmak zorunda olduğundan, vücut bunu kaslarını gererek yapıyor. Bu otomatik bir mekanizma... Vajinismuslu kadınların tek farkı, korunma içgüdülerini kontrol edememeleri... Nasıl ki aşk kaslarının gerilmesi için komut veriliyorsa, gevşemesi içinde komut verilmesi gerekiyor. Bu kontrolü ele alabilmek için vücudun kas gruplarına (omuzlar, bacaklar, kollar, karın, vb.) odaklanmak gerekiyor. Odaklandıktan sonra kadın karnını içeri doğru çekerek kontrollü nefes almayı ya da omuzlarınızı kaldırıp indirmeyi yani kontrol etmeyi öğrenebiliyor. Bu çok kısa bir zamanda öğrenilebiliyor, bu süreçte bilinçli olarak vücudu dinlemek önemli... Nefes ve gevşeme egzersizleri, gerginliği ortadan kaldırmak, konsantre olmak ve fiziksel ağrıyı ortan kaldırmak için oldukça yararlı oluyor. Vücudun rahatlamasını öğrenmek aynı zamanda aşk kaslarını gevşetmeyi ve vajinal gerginliği önlemede etkili oluyor.
Vajinismusta ağrı seks ile geldiği için, seksin çift üzerindeki etkisi olumsuz oluyor ve cinselliğe bakışlarını olumsuz değiştirebiliyor. Vajinismusu aşmak için cinsellik algısını değiştirmek, çiftlerin seksten ve birbirlerinden zevk almalarını sağlamak gerekiyor. Bu da, ilk olarak bedenin hemen ardından da cinselliği öğrenmekle mümkün oluyor. Cinsel haz; duygu, zihin ve beden üçlüsünün birleşimiyle oluşuyor. Ağrının cinsel birleşme üzerinde kapalı bir etkisi olduğundan, bu etki çiftin cinsel isteğini azaltıyor. Bu nedenle vajinismustan kurtulmanın yolu, kontrolü ele alarak seksin olumlu tüm yanlarını düşünüp öğrenmeye çalışmak, mastürbasyon ile boşalmak ve hazza odaklanmak gerekiyor.
Acı, cinsel aktivitelerle ilişkilendirildiği takdirde, beyin ağrıyı ve zamanını hafızaya yüklediği için bir sonraki denemede daha şiddetlisi yaşanıyor. Vajinismuslu kadının, tekrar tekrar gerçekleşen ağrıyı cinselliğe bağlamaya devam etmesi belleğini güçlendiriyor ve vajinismusun devamına ortam sağlıyor. Acı dolu anlar beyinde daha güçlü hale geldiği zaman da cinsellik stres veriyor, aşk kasları istemsiz kasılıyor ve en sonunda da acısız bir cinsel birliktelik yaşamak neredeyse imkânsız bir hal alabiliyor. Cinsel terapi süreci ve cinsel terapistin vereceği egzersizler sayesinde korku ortadan kaldırılıp, hafızanızdan silinebiliyor.
Vajinismuslu çiftin ruhlarını ve bedenlerini cinsel birleşmeye hazırlamaları gerekiyor. Bunun için aşk oyunları (parmak egzersizleri, dilatörler, sevişme, mastürbasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri, vb.) aşamalı olarak kullanılıyor. Özellikle parmak egzersizleri, en küçükten başlanarak çift parmak girişine kadar kademeli olarak kullanıldıktan sonra cinsel birleşmeye geçilmesi mümkün olabiliyor. Bu aşamada artık cinsel birleşme korkusunun üstesinden gelinmiş, vajinal kaslar üzerinde istemli bir kontrol sağlanmış ve geriye sadece cinsel birliktelikten zevk alma kalmıştır. Bu adımlar sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra, vajinismuslu bir çift sağlıklı ve keyifli bir cinsel ilişki kurabiliyor.
Paylaş