Paylaş
Çocuklara cinselliği anlatmak oldukça hassas bir durumdur. Verilen her yanlış cevap, ileride onların cinsel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Uzman Psikolojik Danışman Cem Keçe, çocuklara bu konuyu anlatırken net bir dil kullanılmasının altını çizdi ve ailelere önerilerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Cinsel eğitim, doğumdan başlayarak ergenlik dönemine kadar olan dönemi kapsar ve bu eğitime başlamak için belirli bir yaş yoktur. Çocukların cinsellikle ilgili soruları veya cinsel organlarıyla oynamaları, anne ve babaları korkutan bir olgudur. Kız çocuklarına yönelik, “Bacağını ört” veya “Eteğini kapat” gibi söylemler ne kadar masum olursa olsun, bu söylemler, ilerde onların vajinismus sorunuyla karşı karşıya gelmesine zemin hazırlayabilir. Erkek çocukları da cinsel organlarıyla oynadığında onlara söylenen, “Koparırım” veya “Oynarsan düşer” gibi korkutma sözleri, onları gelecekte erken boşalma veya sertleşme sorunlarını yaşayan biri hale getirebilir.
Doğru verilmeyen cinsellik eğitimi çocukların cinsel hayatlarını etkiliyor
Aileler cinsellik ile seks eğitimini birbirine karıştırıyor. Bu da, anne ve babada korkulara yol açıyor. Doğru verilmeyen cinsel eğitim ve meraklı sorularına tatminkar yanıtların verilmemesi, çocukta bir yara haline geliyor. Bu durum onun ilerdeki cinsel hayatını sıkıntıya sokabilecek cinsel işlev bozukluklarına neden olabiliyor. Bu da farkında olmadan ailelerin yanlış tutumlarından kaynaklanabiliyor.
Dürüst olun ve cinselliği sade bir dille anlatın
Genelde çocukların merakı 3-4 yaşlarındayken başlar. Çocuğunuza bu konuyu sade bir dille anlatmanız uygundur. Onlara karşı dürüst olun ve anlaşılmaz bir nokta bırakmayın. Anlatımınızı bilimsel kaynaklardan veya bu konuda yazılmış başvuru kitaplarından yararlanarak desteklediğiniz takdirde bu sıkıntılı durumu rahatlıkta atlatabilirsiniz. Cinsellikle ilgili tüm bilgileri çocuğunuza bir anda anlatmanız kesinlikle doğru olmaz. Tek seferde her şeyi anlattığınızda, fazla bilgi yükleyip çocuklarınızın kafasını iyice karıştırabilirsiniz.
Çocuğunuza cinselliği anlatırken dikkat etmeniz gerekenler
- Cinselliği konuşmaktan korkmayın. Bunu çocuğunuzun diğer alanlarda olduğu gibi bu alandaki gelişimi için doğal bir süreç olarak görün ve çocuğunuza bu şekilde yaklaşın.
- Çocuğunuzu pornografik öğelerden uzak tutmak için televizyon izlediği saatleri kontrol altında tutun ve internet gibi iletişim araçlarına filtreleme sistemlerini uygulayın.
- Sorularını sormaya başladığı ilk andan itibaren onunla iyi bir iletişim kurun. Ona karşı dürüst olun. "Leylek Hikayesi" anlatmak yerine olanı sade ve anlayacağı ifadelerle aktarın.
- Her şeyi hemen anlatmayın ve anlayamayacağı detaylara girmeyin.
- Çocuğunuzun sizden farklı bir hayat görüşü olması önemlidir. Bu yüzden cinsellikle ilgili konuları ona aktarırken gerçekten sizin neye inandığınızı da belirleyin. Kendi inançlarınızdan yola çıkarken aile değerlerinizi belirleyin. Çünkü aile değerleri farklılıklar gösterebilir. Önemli olan belirlediğiniz bu değerleri ona aktarmayı başarabilmenizdir.
- Çocuğun soru sormasını bekleyin. Hala soru gelmiyorsa muhtemelen ya sormayı denemiş ama siz algılayamamışsınızdır ya da sizin dışınızda farklı bir kaynaktan sorularının cevaplarını alıyordur. Bu durumu iyi gözlemleyin ve uygun ortamı kollayarak bazı konuları o sormadan siz anlatın.
- Sorularına verdiğiniz cevaplarda onun yaşını temel alın. Merakını giderirken kafasını da karıştırmayın. Sorduğu bir soruyu cevaplamak için doğru kelimeleri bulamıyorsanız o zaman “Bana biraz izin ver sana en kısa zamanda yanıt vereceğim” diyerek zaman kazanın. Doğru kaynaklardan yararlanarak veya bir cinsel terapiste danışarak bilgilerinizi doğrulayın.
- Çocuğunuzun cinselliği akranlarından öğrenmesi yanlış olabilir çünkü aldığı bilginin ne kadar doğru olduğunu bilemezsiniz. Bu nedenle onunla konuşurken, bazı konuların özel olduğunu ve herkesle konuşulmaması gerektiğini vurgulamanız yararlı olacaktır. Merakını sizinle gidermesini sağlamak için de “Sorun varsa bizimle rahatça paylaşabilirsin” demeniz etkili olur.
- Çocuklar genellikle öğrendiklerini arkadaşlarına veya kardeşine uygulama eğilimi içine girmezler çünkü hormonları bir yetişkin kadar gelişmiş değildir. Bu nedenle anlattıklarınızı oyunlarına malzeme yapacaktır. Ancak tepki verildiğini fark ederse oyunlarını artırabilir. Arada bir süreci takip etmeniz iyi olur.
- Kız çocuklarına annelerinin, oğlan çocuklarına babalarının cinsel eğitim vermesi gerektiği algısı yanlıştır. Doğru olan, çocuk kime sormuşsa onun veya ebeveynin birlikte yanıtlamasıdır. Önemli olan bunu doğal bir süreç olarak ve çocuğun daha da ilgisini çekecek bir hale getirmeden geçirmektir.
- Asla çocuğunuzla yatağınızı paylaşmayın. Mutlaka onun kendine ait bir yatağı olmalıdır. Bazen kısa süreli olarak birlikte uyumak istemesini çok nadir durumlarda geri çevirmeyin ama yatağına geri dönmesi gerektiğini mutlaka ona söyleyin.
- Odaların özel olduğunu ona anlatın. Sizin odanıza girerken oranın tıpkı kendisininki gibi özel olduğunu ve odaya girerken izin alması gerektiğini vurgulayın. Eğer odanıza izinsiz girmeye devam ediyorsa bu durumun hoşunuza gitmediğini ona söz ve davranışlarınızla hissettirin.
- 3-4 yaşından sonra onunla çıplak banyoya girmeniz doğru bir davranış olmaz. Yetişkinin vücut ölçüleri ile kendisininkini karşılaştıran çocuğun kafası karışabilir. Banyonun mahremiyet alanı olduğunu ona hissettirin ve siz de onun mahremiyetine saygı duyun.
- Çocuğunuza cinsel organını başkasına göstermenin yanlış bir davranış olduğunu söyleyin.
Paylaş