Paylaş
Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Onursal Başkanı Cem Keçe, cinsellikle ilgili kimseye soramadığınız sorularınızı yanıtlıyor.
Cinsel hayatım yok, mantar hastalığını nereden kapmış olabilirim?
20 yaşında bir kızım. Cinsel organımdaki kaşıntı ve peynir kesiği akıntılar nedeniyle doktora gittim. Doktor vajinal mantar hastalığına yakalandığımı söyledi ve tedavisini verdi. Benim kafamı kurcalayan ise benim cinsel yaşantım yok bu hastalığı nasıl yakalanmış olabileceğim?
Y.C./Çankırı
Kadınlar arasında yaygın olarak görülen vajinal mantarlar, ilk adetle birlikte her kadının yaşayabileceği bir sorundur. Nitekim hiç cinsel ilişkide bulunmamış olan bir genç kızda da vajinal mantar enfeksiyonu oluşabilir. Mantar enfeksiyonlarının oluşma nedenleri bir dış etkiden çok, vajinal dokuyu koruyan sıvılarındaki değişimler ya da vajen sıvılarındaki azalmalardır. Özellikle de vajenin PH dediğimiz değerindeki değişimlerdir. Kullanılan antibiyotikler, şeker hastalığı, vajinal bölgenin sabunla yıkanması, sentetik iç çamaşırı giyinmek ve bunların genital bölgede yarattığı nemlilik ve sıcaklık artışı nedenleri arasından sayılabilir. Ayrıca renkli tuvalet kağıdı kullanımı, havuz suyu, tamponlar ve giysilerdeki deterjan artıkları vajinal mantarlara sebep olabilir. Tedavisi, ağızdan alınan ilaçlarla birlikte vajinaya yönelik fitillerle gerçekleşir. Ancak dikkat! Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Zira tedavi edilmeyen vajinal mantarlar sağlık açısından ciddi sorunlara neden olur. Tedavi ardından mutlaka kontrol muayenelerinin yapılması da gerekmektedir. Sizin de başlamış olduğunuz tedavi programını takip etmeniz ve ilaçlarınızın bitiminin ardından mutlaka hekiminize kontrol muayenesine gitmeniz gerekiyor. Günlük hayatınız için de size şunları tavsiye edebilirim: Korunmak için sıkı ve sentetik giysiler giymekten kaçının. Pamuklu çamaşırlar giyin ve genital bölgenizi yıkadıktan sonra kuru tutun. Çünkü nemli ortamlar, mantarların üremesi için daha uygundur. Genital temizliği önden arkaya doğru yapın. Mayo veya diğer ıslak giysilerinizi hemen değiştirin. Kadın hijyenik spreyleri veya deodorantlarını, parfümlü pedleri kullanmayın. Parfümlü ve kremli tuvalet kağıtlarını kesinlikle tercih etmeyin.
Eşimle son bir senedir cinsel problemlerimiz var, ne yapabiliriz?
Eşim de ben de 30 yaşındayız. Son bir yıldır cinsel problemlerimiz var. Bu da bizde çok ciddi psikolojik sorunlar yaratıyor. Ne yapmamız gerektiğini bilemiyoruz. Sorunun farkındayız ama çözüm üretemiyoruz. Bu konuda biz nereden, nasıl bir destek alabiliriz, ne yapmamız gerekir?
E.E./Edirne
Her şeyden önce bilmeniz gerekir ki cinsel sorunların yüzde 100 tedavisi vardır. İçiniz rahat olsun. Cinsel sorunla karşılaşmak hem kadının hem de erkeğin çaresizlik duygularının artmasına ve günlerce hatta haftalarca bu sorun üzerinde kafa yormalarına sebep olur. Sorun uzun süreli devam ettiğinde önce çiftler birbirlerinden uzaklaşır, sonra iletişim bozuklukları, birbirlerini suçlama, suçluluk duyguları gibi faktörlerle birlikte öfke ve kızgınlık başlar. Bu psikoloji de iş hayatlarını, arkadaş ilişkilerini, sosyal yaşantılarını da olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Oysaki cinsel işlev bozukluğunun adı ne olursa olsun tedavi yolları vardır ve oldukça kolaydır. Bu noktada cinselliğin açıkça konuşulmaması, başvurulan hekime dahi anlatılmaması çiftlerin tek başlarına kalmasına neden olmaktadır. Cinsel sorunların tedavisinin kim tarafından yapılabileceği çoğu kişi tarafından pek bilinmez. Cinsel işlev bozukluklarını tedavisinde çözüm cinsel terapilerdir. Bu terapiler üzerine uzmanlık yapmış doktor, psikolog ve psikolojik danışmanlar vardır. Günümüzde sayıları artan cinsel terapistlere internetten ulaşabilir ve yardım alabilirsiniz. Bir yıl boyunca yaşadığınız sorunun farkına varmanız, cinsel terapi sürecinin yüzde 25’lik kısmını halletmeniz demektir. Cinsel terapistin karşısında oturup terapiye başlamanız ise diğer yüzde 25’lik kısmını oluşturur. Sorununuzu çözme konusunda geri kalan ise tamamen sizin elinizde.
Cinsel isteklerim çok fazla. Bunu bir süre dizginlemek istiyorum. Ne yapabilirim?
22 yaşında erkeğim. Evli değilim. Cinsel isteklerim fazla ve cinselliği şu an için yaşamak istemiyorum. Cinselliğimi geçici süre baskılamak istiyorum. Bunun için ne yapabilirim? Bunun için bir ilaç var mı?
A.A./Yozgat
Genç ve düzenli bir partneri olmayan genç bir erkek için aşırı cinsel arzu doğal ve normal bir durumdur. Ergenlik ile birlikte hormon düzeylerinde var olan değişiklik cinsel dürtülerin ortaya çıkmasına neden olmakta ve kadın ya da erkek cinsel arzular duymaktadır. Bu arzuların anormal olarak değerlendirilmesi ve ortadan kaldırılmaya çalışılması, cinselliğin yanlış yaşanılmaması gereken, ayıp, yasak ve günah gibi toplumun gence yüklediği cinselliğe yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte mastürbasyonun da gence yasak olarak öğretilmesi de etkendir. Oysaki cinsellik sade penis ne ayıp ne yasak ne de günahtır. Sadece penis ve vajina birlikteliği de değildir. Cinsellik doğuştan gelen doğal bir olaydır. Su içme yemek yeme kadar doğaldır. Elbette ki bazı kimyasallarla cinsel dürtüler bastırılmaktadır. Ancak kimyasallarla bu doğal dürtülerimizi ortadan kaldırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Cinselliğe yok muamelesi yapmak şu anki ve gelecekteki cinsel yaşamınızı örseleyebilir ve cinsel işlev bozuklularının ve sağlık problemlerine neden olur. Bundan dolayı bu kimyasalların kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca partneri olmayan kadın ya da erkeğin cinsel enerjisini boşaltmaya yönelik mastürbasyon yapması en masum yoldur. Bu yolla cinselliğin ve bedenin keşfini de sağlayan mastürbasyon, sağlıklı cinsel yaşama ulaşmayı olanaklı kılar. Bu açıdan bakılınca, cinselliğinizi bastırmak veya ortadan kaldırmak yerine mastürbasyon yapmanız cinsel sağlığınız için daha yararlı olacaktır.
Paylaş