Güncelleme Tarihi:
Yaz sıcakları yetmiyormuş gibi bu aylarda bir de menopozun etkilerine maruz kalmak, birçok kadının korkulu rüyası. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Serhat Partalcı, menopoz şikayetlerini en aza indirmek isteyen kadınlara önerilerde bulundu.
Menopoza giren kadınlarda, göğüs, boyun, yüz ve yanaklarda aniden oluşan, 3-5 dakika süren sıcak basması hissedilir. Sıcak basması sırasında deri kızarır, ter boşalır, çarpıntı ve huzursuzluk oluşur. yüzde 60 ile yüzde 80 arasında görülen bu şikayetler, günde 3-5 kez olabileceği gibi, ağır vakalarda 20-30 kez yaşanabilir. Menopoz süreci 1 ile 5 yıl arasında değişebilir.
Menopoz Süreci
Kadınların menopoza girdiği dönemde yaşadığı sıcak basmaları, toplumda düşünüldüğü gibi hayal ürünü değildir. Sıcak basmaları, beyin tabanında bulunan bir alanın (hipotalamus) çalışmasında etkili olan östrojen hormonundan kaynaklanır. Bu belirtiler, menopoz ile birlikte östrojen hormonu üretiminin azalması sonucu, ısıyı kontrol eden mekanizmanın düzensiz çalışmaya başlaması ile ortaya çıkar. Sıcakların arttığı günlerde menopozlu kadınların şikayetleri de göreceli olarak artar. Bu şikayetler yaz mevsimine bağımlı değildir, kış aylarında ve bahar mevsiminde de görülür.
Menopoz süreci, sosyal hayata devam eden ve çalışan kadınlarda daha hafif geçer. Sosyokültürel düzeyi düşük, çalışmayan kadınlarda daha şiddetli şikayetler olur. Menopoza giren, gece sık sık sıcak basması yaşayan kadınlarda yaşam kalitesi bozulur, uykusuzluğun verdiği etki ile unutkanlık, kolay sinirlenme, yaşamdan zevk alamama ve ileri vakalarda depresyon belirtileri görülür.
Menopoz Şikayetlerini En Aza İndirmek için...
- Sigarayı bırakmalısınız.
- Kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz.
- Beyaz un, şeker ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Süt ve süt ürünlerine ağırlık vermelisiniz.
- Düzenli egzersiz yapmalısınız.
- Gün aşırı (haftada 3 kez) tempolu 30-40 dakika yürümelisiniz.