Güncelleme Tarihi:
Yaz ayları birçoğumuz için yılın en güzel aylarıdır ama bir yandan da aşırı sıcaklarla baş etmek durumunda kalırız. Bu durum hamileler için daha zordur ama alınacak birkaç önlemle yaz ayları hamileler için zorlu bir süreç olmaktan çıkabilir.
İşte yaz hamileleri için uzmanından öneriler;
Doğrudan güneşe maruz kalmayın. Bronz bir teni çok sevseniz bile güneş koruyucunuzu kullanın ve şemsiye altında güneşlenin. Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu 12 ile 3 saatleri arasında asla sahilde olmayın.
Hamilelerin temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, yine de bazı kurallara uyulması gerektiğini ekliyor. Havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı, havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş hemen alınmasına dikkat edilmelidir.
Duş sayesinde kimyasal madde vücuttan uzaklaştırılmış olur. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde vajinam HP değişikliği nedeniyle sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo- bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık meydana gelir ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.
Güneş ışınlarının daha dik ve etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin, mümkünse aktivitelerinizi bu saatler dışında sabah erken ya da akşam saatlerinde yapın. Ne kadar ısındığınızı fark etmeyebilir ve hatta güneşte yanabilir ve ciddi su kaybına uğrayabilirsiniz.
Hamilelik döneminde hormonların da etkisiyle güneş yanığı ve güneş lekelerine çok sık rastlanır. Özellikle hamilelik maskesi olarak bilinen ''melazma gravidarum'' (alın, yanak veya şakaklarda ciltten hafif kabarık, sütlü kahve renkte simetrik lekeler) oluşumunda rol oynayan en önemli faktör anne adayının cildinin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasıdır.
Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce UVA ve UVB'ye etkili koruyucu kremlerinizi sürün. Hamilelikte genellikle PABA ve diğer kimyasal bariyer içermeyen, titanyum dioksit veya megzoril gibi fiziksel bariyer içerikli güneş losyonları önerilmez. Hamileler için uygun güneş koruyucularının kullanılmasında ise hiçbir sakınca yoktur.
Güneşe maruz kaldığınız her an mutlaka geniş kenarlı şapka ve UV korumalı gözlük kullanın.
Vücudunuzu susuz bırakmamak için bol bol su için. Kafeinin su kaybı sağlayan etkisini göz önünde bulundurarak kahve ve çaydan uzak durun. Nane çayı serinletici bir alternatif oluşturabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Aydın