Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında sıcaklıkların yüksek olması vücutta çeşitli sıkıntılara neden olabiliyor. Bu nedenle kendimizi güneş ışınlarının zararlı etkisinden korumamız gerekiyor. Sıcaklıkların artması, nem ve güneş herkesi etkiliyor. Fakat hamileleri daha fazla etkisi altına alıyor. Hamilelik boyunca kan dolaşımı ve hacmi artıyor. Hormonlardaki değişimler, sindirim sistemi aktivitesinin değişmesi, kilo artışı ve kan akışındaki hızlanmalarla artan vücut iç sıcaklığına güneş ve nem dahil olunca gebeler için pek çok sıkıntı meydana gelebiliyor.
Beslenme şekline karar verilmeden önce yapılması gereken; gebeliğin kaçıncı haftasının yaza geldiğini tespit etmektir. Gebeliğin ilk üç ayı yaza gelen anne adaylarında bu dönemde görülen yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma şikayetleri yüksek sıcaklığa bağlı olarak artacaktır. Bu dönemde daha çok kuru gıdalar, tuz alımı artırılmadan alınmalıdır. Tuz yüksek sıcaklıktan dolayı ödeme neden olabilir. Bu nedenle hamilelerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Yazın gebeliğin ikinci trimesterinde tansiyon, kabızlık, kilo artışı, aşırı terleme, ödem sorunları yaşanabilir.
Hamilelik boyunca; sıvı ve posa alımı artırılmalı, protein alımına dikkat edilmeli, iyotlu tuz kullanılmalı fakat tuz kullanımı kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Gebeliğin son 3 ayı yaz aylarına denk geliyorsa kilo artışının da artması ile el ve ayaklarda şişmeler, nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk şikayetleri meydana gelebilir. 2. Trimesterdeki önlemlere ek olarak su tüketimi artırılmalıdır. Hazımsızlığa neden olacak yiyecekler besin listesinden çıkarılmalı, akşam geç saatlerde yemek yenmemelidir.
Yaz döneminde bu sıkıntıları en hafif şekilde atlatmak isteyen anne adaylarının 7 beslenme önerisini mutlaka uygulaması gerekmektedir.
Yaz döneminde yükselen hava sıcakları nedeniyle vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle hamilelerin bu dönemde sıvı ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Bulantı ve kusma gibi şikayetler olmadığı sürece su tüketim miktarı 2 litre olmalıdır. Su içmek ayrıca ödem, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltarak, metabolizmayı düzenler. Su bebeğin sağlığı açısından da önemlidir ve anne adayının terle kaybettiği sıvıyı yerine koyarak halsizliği önler. Su içmekte zorlanan anne adayları limon ve nane yaprağı koyarak içecekleri suyu lezzetlendirebilirler. Gebelikte sıvı ihtiyacı; meyveli soda, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerle kesinlikle karşılanmamalıdır.
Hamileler kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak, hazımsızlık, mide sorunlarını yaşamamak, sıcak basmalarını ve bulantıyı en aza indirmek için az ve sık beslenmeleri gerekmektedir. Yaz aylarında 3 ana öğünün yanında 2-3 ara öğün mutlaka alınmalıdır.
Hamilelik döneminde şekerli gıda tüketimi azaltılmalıdır. Fazla şeker tüketimi; kan şekerinde ani değişikliklere neden olabilir. Kızartma, kavurma gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalı, az yağlı yemekler tercih edilmelidir. Gebeler et konusunda da dikkat etmelidir; işlenmiş et ürünlerinden uzak durmalıdırlar.
Tuz; hamileliğin her döneminde dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Tuz kullanımında 1 tatlı kaşığı esas alınmalı ve mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Salamura besinler tercih edilmemelidir. Yaz aylarında sıcak basmalarının artması, kalp atışlarında değişiklik, mide ekşimesi, bulantı sorunlarının artması kafein alımı ile orantılı olarak artabilir. Bu nedenle çay, kahve ve kakao alımına sınırlama getirilmelidir.
Hamile olmayan kadınlar için önerilen protein miktarı 50-60 gram iken, hamilelik döneminde bu 70-80 grama çıkmaktadır. 1 yumurta, 2-3 barsak süt ya da yoğurt, 3-4 köfte büyüklüğünde et, tavuk, haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Bu besinlerin yanında C vitamini sebze ve meyvelerden karşılanmalıdır.
Güneş ışınları D vitamini yönünden oldukça önemli. Fakat güneşe çıkarken de dikkatli olmak gerekiyor. Bebek ve anne adayı için önemli olan güneşe çıkarken saatleri belirlemeye ve buna uyarak dışarı çıkmaya özen gösterilmelidir.
Yaz aylarında görülme sıklığı artan besin zehirlenmeleri riskine karşı satın alınan besinlere ve dışarda yemek yenecekse eğer riskli gıdalara dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde; mide ve bağırsak sistemi çok hassas olduğu için sıcakta uzun süre dışarıda kalan yiyecekler ciddi problemlere neden olabilmekte ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilmektedir. Tavuk, patates, süt, yoğurt, dondurma, pastörize edilmemiş peynir, konserve gıdalar, iyi pişmemiş her türlü et hamileler için risk oluşturmaktadır.
Hamileler hem kabızlık hem ödem hem de tansiyon sorunlarını azaltmak için yaz aylarında yetişen her türlü sebze ve meyveden yararlanmalı ve beslenmelerinde bulundurmalıdır. Böylece hem sıvı hem de posa ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Günde en az 2 porsiyon sebze ve 3 çeşit meyve tüketilmelidir.
[fotogaleri=3431,3380,3103]