Güncelleme Tarihi:
Yaşlandıkça vücudumuzda meydana gelen değişimler beslenme düzenimizi de etkiliyor. Yaz mevsimiyle birlikte vücutta meydana gelen sıvı kaybı yaşlılar için hayati önem taşıyor. Yaş ilerledikçe vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı da değişiyor. Özellikle yaz aylarında yaşlıların beslenmesine dikkat etmemesi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Yaşlıların birçok hastalığa yakalanmasının temelinde genetik faktörlerle birlikte beslenme yanlışları yer alıyor.
Yaşlılık döneminde yetişkinlik dönemine göre enerji ihtiyacı daha azdır. Bu sebeple yaşlıların beslenmesinde günlük enerji alımına dikkat etmesi gerekir. İhtiyaç fazlası enerji vücutta yağlanmaya sebep olarak kalp hastalığı, tansiyon hastalığı gibi birçok hastalığın temelini oluşturur. İhtiyaçtan daha az enerji alımı ise beslenme yetersizliğine bağlı kronik rahatsızlıklara sebep olarak ölümle sonuçlanabilir.
Yaşlıların yazın beslenmesinde tükettiği gıdalara özellikle dikkat etmesi gerekir. Yaz aylarıyla gıdalar daha çabuk bozulmaktadır ve dikkat edilmemesi durumunda güçsüzleşen bağışıklık sistemi gıda zehirlenmesine bağlı kötü sonuçlar doğurabilir.
[fotogaleri=882]
Yaşlıların beslenmesinde dikkat edeceği en önemli durum sıvı alımıdır. Yetişkinlik döneminde vücudun %70’ini kaplayan su seviyesi yaş ilerledikçe %50’lere düşer. Yaz aylarında vücudun daha çok sıvı kaybetmesiyle bu oran daha da düşer. Yaşlıların yazın beslenmesinde bu sıvı kaybından olumsuz yönde etkilenmemesi için her gün 8-10 bardak su içmesi gerekir.
Yaşlılıkta beslenmeye dikkat ederek hastalıkları en az seviyeye indirebilir ve hayatınızı daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz. Vücut yaşa bağlı olarak değişmektedir ve metabolizmamız bu değişime ayak uydurmakta zorlanmaya başlamaktadır. Sağlığınız için tüketmemeniz gereken gıdalara ‘yasak’ gözüyle bakmak sizi zorlayabilir. Bu sebeple birkaç noktaya özen göstererek yaşınız ilerlerken hastalıklarla uğraşmak yerine sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.