Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarıyla artan sıcaklıklar vücudun sıvı dengesini değiştiriyor. Kafeinli ve alkollü içecekler vücuda verdiklerinden fazla sıvı kaydına neden olduğu için uzmanlar yaz aylarında susama hissinin suyla giderilmesini öneriyor. Günlük sıvı ihtiyacı sadece susama belirtisiyle ortaya çıkmıyor. Özellikle yaşlı ve çocukların vücutta ki sıvı yetersizliğinde ortaya çıkan belirtilere dikkat etmesi gerekiyor.
[video=hurriyetaile_video/cananaksoy3.flv]
• İlk belirti susama ve hafif baş ağrısıdır
• İdrar rengi koyulaşır
• Dil üzerinde ve dudaklarda kurumayla birlikte pul pul görünüm başlar
• Uykulu, yorgun ve keyifsiz hissedilir
• Baş dönmesi ve sersemlik ortaya çıkar
• Ağlama esnasında gözyaşı gelmez ya da çok az gelir
• Ayağa hızlı kalkıldığında baş dönmesi yaşanır
Sıcakların artmasıyla yaşanan sıvı kaybı sıvı tüketimini de arttırıyor. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan en önemli sıvı hiç şüphesiz ki “su”dur. İhtiyacın altında su tüketimi hastalıklara yol açtığı gibi ihtiyaç fazlası su tüketimi de vücuda zarar veriyor. Sıvı ihtiyacı bireylerin günlük aktivitesine, terleme oranına, yaşına, cinsiyetine, kilosuna göre değişiyor. Bu sebeple herkesin tüketmesi gereken sıvı miktarı farklı. Normal koşullarda en az 1.5-2 litre su içilmesi gerekirken, düzenli spor yapan bireylerin en az 2.5-3 litre, günde en az 2 saat spor yapan bireylerin ise 3-4 litre su tüketmesi gerekiyor.
[fotogaleri=1312]
"Sağlıklı beslenme için sadece yediklerimiz değil, aldığımız sıvılar da büyük önem kazanmaktadır" diyen Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, suyun önemi ile ilgili şunları söyledi:
"Bazı insanlar sıcak havada terlemez ve su içmeye gerek görmez. Ancak biz suyu deri yoluyla terleme dışında, akciğerlerden (nefes alıp-verirken), böbreklerden (idrar yoluyla) ve barsaklardan da kaybederiz. Bu nedenle de susamayı beklemeden ve düzenli su içmek yararlı olacaktır. İnsan vücudunun normal koşullarda ortalama günlük, deri yoluyla 500, akciğerlerle 300, böbreklerden idrarla 1500 ve bağırsaklardan 200 ml su kaybeder. Bu miktarlar iklim ve çalışma koşulları, hastalıklar diyetin içeriği ve hormon dengesine göre değişir.
Genel olarak 8-12 bardak kadar tüketimin yeterli olduğu söylenebilir. Suyun ne zaman içildiği ise önemli değildir, yemekten önce, yemek sırasında ya da yemek sonrasında fark etmez. Aralarda da istediğiniz zaman içebilirsiniz. Yeter ki su için.
Kalori diyince aklımıza hep yediklerimiz gelir. Ancak sıvı kaloriler de hiç farkında olmadan aldığımız çok yüksek kalorilerdir. Ayrıca sıvı kaloriler çok hızlı sindirildiği ve kana karışıp bize yağ olarak geri geldiği için, yiyecek kalorilerinden daha tehlikelidir. O nedenle, yaz aylarında çok şekerli ve kalorili içecekler yerine taze meyve veya sebze içeren elektrolit dengesi uygun seçimler daha doğru olur."