Güncelleme Tarihi:
“Hamilelik bir hastalık değildir, dolayısıyla hastaymış gibi eve kapanmaya hiç gerek yok. Eğer hekiminiz her şeyin yolunda olduğunu söylüyorsa tatil yapmak sizin en doğal hakkınız” diyerek anne adaylarına seslenen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, yaz tatili için önerilerde bulundu.
* Tatile çıkarken gereksiz streslerden kaçınmaya çalışın. Mesela havalimanına erken gidin ve önceden online check-in işleminizi yaptırın.
* Tatil boyunca hamile olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Öncesinde tatillerinizi çok daha hareketli ve aktif yaşayabiliyor olabilirsiniz ama artık daha çabuk yoruluyor, daha çok uykuya ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Keyfini çıkarın ve bol bol uyuyun.
* Tatil süresince beslenmenizin düzenine çok dikkat edin. Sık aralıklarla ve dengeli beslenmeye çalışın. Fazla beslendiğiniz öğünlerin ardından diğer öğünlerinizde midenizi biraz dinlendirin.
* Özellikle sıcak yaz günlerinde bol sıvı almaya özen gösterin ancak içtiğiniz suyun sağlıklı olmasına dikkat edin. Yanınızda daima şişe su taşıyın ve sadece taşımayın, için…
* Ani kan şekeri düşmeleri ve uzun açlık sürelerinizin engellenmesi için yanınızda sağlıklı ve kalorili besinler taşıyın. Kuru kayısı, üzüm ve incir kolay taşınan, dayanıklı besin kaynaklarıdır.
* Tatile çıkarken yolculuk sırasında kıyafet seçimi çok önemlidir. Olabildiğince iki parçadan oluşan giysiler tercih edin (tişört-pantolon ya da gömlek-etek gibi). İnce ama üst üste giyinirseniz yolculuk sırasında üşüdüğünüzde ya da terlediğinizde rahat edersiniz. Ayrıca iki parça giysiler tuvalet ihtiyacınızı giderirken size pratiklik kazandıracaktır. Özellikle uzun, dar elbiseler ve tutumlar tuvalette zor dakikalar yaşamanıza neden olacaktır.
* Tatile çıkarken, yolculuk yaparken çok fazla sıvı tüketin. Çok sıvı tüketmek, çok sık idrar ihtiyacı, çok sık mola vermek demektir. Her iki saatte bir mola verip, 10-15 dakika yürümek bacaklarınızdaki şişkinlikleri önleyecektir. Eğer mola veremiyorsanız ya da molalara rağmen şişlikler oluşacak gibiyse oturduğunuz yerde pratik egzersizler uygulayabilirsiniz. Otururken bacaklarınızı ileriye doğru uzatıp, topuklarınız üzerinden palet çırpar gibi ayaklarınızı hareket ettirin. Ardından ayak tabanlarınızı sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
* Yolculukta yanınızda bel boşluğunuzu dolduracak bir yastık mutlaka bulundurun. Bir de uyurken başınızı yaslayabileceğiniz bir yastık daha olursa, uyandığınızda boynunuz tutulmayacaktır.
* Yolculukta giysi seçiminin diğer bir önemi de vajinal enfeksiyonlar açısındandır. Uzun yolculuklarda dar ve sentetik kumaştan yapılmış giysiler sıcak ve nemli ortam oluşturarak vajinal mantar enfeksiyonuna eğilim yaratır.
* Tatiliniz süresince ihtiyaç duyabileceğiniz ve hamilelikte güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz ilaçların bir listesini hekiminizden isteyin. Hekiminizin haberi ve onayı olmadan hiçbir ilacı kullanmayın.
* Tatilde yapmayı sevdiğiniz su kayağı, sörf, yamaç paraşütü, havuz kayakları, dalgıçlık gibi aktivasyonlar hamilelik için pek uygun değildir. Tatiliniz boyunca düşme riskinizin yüksek olacağı aktivasyonlardan uzak durmalısınız.
* Yaz tatilinde insanın en fazla istedikleri ilk olarak güneş, havuz ve denizdir. Yüzmek, vücudun tüm kas gruplarını çalıştıran, travma riski son derece düşük bir spordur. Ayrıca su içerisinde terleme ve vücudun çok fazla ısınması mümkün olmadığından spor yapmanın bu tür olumsuz etkileri de ortadan kalkmaktadır. Yüzme sporunun en dikkat edilmesi gereken noktası oksijen yetersizliğidir. Yüzme sırasında yeterli nefes alamama durumunda bebeğe giden oksijen miktarı düşecektir. Bu nedenle yavaş yüzmeye ve iyi soluk almaya dikkat edilmelidir. Yüzme ile ilgili diğer bir sıkıntı da suyun temizliğidir. Deniz ya da havuz, girilecek suyun temizliği açısından önemlidir.
* Sıcak havalarda, soğuk suya aniden girilmesi şiddetli kas kramplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle vücudunuzu yavaş yavaş ıslatarak soğutun.
* Yaz tatillerinin diğer bir keyfi de güneştir. Hamilelik öncesi saatlerce güneş altında bronzlaşan biriyseniz hamilelikte kesinlikle güneşten uzak durmak zorundasınız. Sadece bu dönemde değil, hayatınızın her döneminde güneşin ultraviole ışınlarında kaçının, ancak hamilelikte güneşin özellikle yüzünüzdeki lekelenmeleri artırdığını ve kalıcı olmasına neden olduğunu bilmeniz, güneşten sakınmanıza yeterli olacaktır.
* Yurt dışı gezisi planlıyorsanız mevsim değişikliklerine göre giysi seçiminize dikkat etmelisiniz. Gideceğiniz ülkenin, mutfak kültürü hakkında da fikir sahibi olun. Bazı yerlerde sağlıklı veya damak tadınıza uygun yiyecekler bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.