Güncelleme Tarihi:
Karşılaştırma motoru Alve.com, çocuklar için oto koltuğu seçerken ebeveynlerin dikkat etmesi gereken ayrıntıları içeren bir kılavuz hazırladı.
Karayolları Trafik Yönetmeliği gereğince, boyu 150 santimden kısa ve ağırlığı 36 kilogramın altındaki çocuklar için çocuk bağlama sistemleri ve oto güvenlik koltuklarının kullanımı, olası kazalarda çocukların zarar görmelerini engelleyen zorunlu ekipmanların başında geliyor.
Oto koltukları çocukların kilosu ve araç içindeki konumlandırma yönü doğrultusunda sınıflandırılıyor. Birleşmiş Milletler’in standartlarına göre 0-12 yaş arasındaki çocukların ağırlıklarına göre oto güvenlik koltukları, 0-3 arasında numaralandırılarak 5 gruba ayrılıyor.
Oto koltukları araç içindeki kurulum konumlarına göre de 4 grupta sınıflandırılıyor.
1. Geriye dönük oto koltukları: Bebeklerin kafaları, boyunları ve omurgalarını korumak için özel olarak üretilmiş oto koltuklarıdır. 0 ve 0+ ağırlık gruplarına göre uzun süreli yolculuklarda bebeğin oturduğu konumda güvenli bir şekilde tutunması amacıyla darbe emici iç aksama ve genelde dahili 5 nokta kemer sistemine sahiptir.
2. Çift yönlü (çevrilebilir) oto koltukları: Uzun süreli kullanım avantajı kazandıran (çift yönlü) geriye dönük oto koltukları, bebeklerin belli bir yaşı ve ağırlığı geçmesiyle beraber ileriye dönük olarak da kullanılabilir. 0, 0+ ve 1 ağırlık gruplarına göre üretilen koltuklar uzun süreli kullanım avantajına sahip oldukları için ebeveynler tarafından daha fazla tercih edilse de çift yönlü koltuklar bir dezavantaj olarak ayrı bir tabana ya da taşıma sapına sahip değildir.
3. İleriye dönük oto koltukları: Çocukların büyümesiyle beraber 1, 2 ve 3 uygun ağırlık gruplarına göre üretilen ileriye dönük oto koltukları, darbe korumasının yanında dahili beş noktalı kemer sistemiyle de çocukların oturduğu yerde sabit kalmasına olanak sağlar.
4. Booster (yükseltici) oto koltuğu: Çocuğun gelişimine bağlı olarak bir sonraki güvenlik adımı yükseltici oto koltuğu, 4 ila 6 yaştan itibaren kullanılır. Bu tarz oto koltukları çocukların oturma pozisyonunu yükselttiği için modellerde güvenlik, dahili kemer sistemi yerine, aracın sabitleme işlemi araç emniyet kemeri ile sağlanır.