Yarım saatlik operasyonla epilepsiye çözüm

Güncelleme Tarihi:

Yarım saatlik operasyonla epilepsiye çözüm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2013 14:00

Dirençli epilepsi için “pilli” tedavi.

Haberin Devamı

Antalya'da son 3 yıl içerisinde 6 dirençli epilepsi hastası çocuk, göğüs boşluğuna yerleştirilen pil ile tedavi edildi. Çocukların epilepsi nöbetleri ortalama yüzde 70 oranında düştü.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Özgür Duman, yaptığı açıklamada, dünyada sık görülen hastalıklardan epilepsinin Türkiye'de de her 200 kişiden birinde görüldüğünü söyledi.

Bu hastaların birçoğunun ayda ikiden fazla nöbet geçiren dirençli epilepsi hastası olduğuna dikkati çeken Duman, hastalara 10'un üzerinde ilaç verdiklerini ancak tedaviye cevap vermeyen hastaların tedavisi için beyin cerrahlarından yardım istediklerini ifade etti. Duman, yapılan cerrahi işlemin ardından alınan sonuçların yüz güldürücü olduğunu, hastaların nöbetlerinin yüzde 50 ile 70 oranında azaldığını, bazılarının ise tamamen geçtiğini kaydetti. Duman, "Tedavinin ardından çocukların
bilinç ve hareket fonksiyonlarında düzelme oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Ameliyat yarım saat sürüyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Mahmut Akyüz ise dirençli epilepsi hastası çocukları çocuk nörolojisi ve psikiyatrisi ile ameliyata hazırladıklarını anlattı. Çocuğun boyun ve göğüs boşluğuna üçer santimlik iki insizyon (kesik) uyguladıklarını dile getiren Akyüz, şöyle konuştu: "Son 3 yıl içerisinde 6 dirençli epilepsi hastası çocuk, göğüs boşluğuna yerleştirilen pil ile tedavi edildi. Cerrahi işlem yarım saat sürüyor. İlk aşamada elektrot sinire implante ediliyor. Pil, elektrokt vasıtasıyla sarılmış olduğu vagal sinire bazı aralıklarla sinyaller gönderiyor. Vagal sinir
aracılığıyla bu uyarılar beyinde nöbetlerin sıklığının azalmasıyla ilişkili olarak bazı noktalara düzenleyici etki gösteriyor. Bu sayede nöbetler azalıyor."

Akyüz, pilin boyutunun 3 santim, kullanım süresinin ise 10 yıl olduğunu belirterek, bu süre sonunda pilin 10 dakikalık bir operasyonla değiştirilebileceğini söyledi.

Günde 22 defa nöbet geçirirken ameliyattan sonra 5'e düştü

Haberin Devamı

Afyonkarahisar'da yaşayan ve 6 aylıkken epilepsi hastası olduğu tespit edilen 6 yaşındaki Mustafa Recep Coşkun'a 2 ay önce pil takıldı. Daha önce günde 22-23 nöbet geçirdiği belirtilen küçük Mustafa'nın geçirdiği nöbet sayısı, ameliyattan sonraki ilk günlerde 15'e, sonraki günlerde de 5'e kadar düştü. Küçük Mustafa'nın annesi Nazik Coşkun, daha önce neredeyse saat başı
ağır nöbetler geçiren oğlunun bu sırada morardığını, dilini ısırdığını ve dişlerini sıktığını kaydetti.

Oğlunun her nöbette yere düştüğünü anlatan Coşkun, "Kafasının her yerlerinde şişlikler vardı. Şimdi öyle sorunlarımız yok. Yemesi daha da güzelleşti. Bizi anlamaya, algılamaya, çocuklarla oynamaya başladı. Önceden hiçbir şey bilmiyordu. Şimdi çok az geçirdiği nöbetleri titreme ve kasılarak
atlatıyor. Hayatımız düzene girdi. Doktorlara teşekkür ediyorum" dedi. Epilepsi hastası Enes Gümüş'ün (8) babası Musa Gümüş ise oğlunun rahatsızlığının 3.5 yaşındayken başladığını, 1 yıl önce pil taktırdıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Ameliyatın ardından nöbetlerinin büyük oranda azaldığına dikkati çeken Gümüş, "Nöbet geçirdikten sonra oğlum kasılarak yere düşüyor ve 2 saat uyuyordu. Şimdi o düşmeler geçti. Nöbet azaldı ve çok hafif geçiriyor. Önce yürümekte çok zorlanıyor, yürürken düşüyordu. Şimdi ise koşarak gidebiliyor" diye konuştu.

A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!