Güncelleme Tarihi:
Sıcak günlerde güneşten korunması için gereklidir. Aksamları serin olursa üzerine uzun kollu ve bacaklı bir giysi giydirilebilir. Giysilerin açık renkli, bol kıyafetler olması, boyalı olmaması ve %100 pamuklu olması, mümkünse organik pamuk dokumadan olması tercih edilmelidir.
Yanlış giysi isilik nedeni
Yazın sıcak havalarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri isiliklerdir. İsilik, sıcak havada aşırı terlemeye bağlı ortaya çıkar. Ortam ısısı arttığı zaman vücut ısısı da artar. Vücut ısısını dengeleyebilmek için terlemeye başlar. Ortam sıcaklığı çok fazla olursa ve sık banyo yapılmazsa gözeneklerde tıkanıklık olabilir. Ter bezleri tıkandığı zaman o bölgede kızarık, nokta nokta lekeler görülür. Daha çok göğüste, omuzda, boyunda isilikler ortaya çıkıyor. Bunun tedavisi için terlemeyi azaltmak, daha bol giysiler giydirmek ve ılık suyla banyo yaptırmak genelde yeterlidir. Yağlı kremler ter bezleri kanallarını kapatırsa terlemeyi engeller ve isiliğin çoğalmasına neden olur.
Şapka şart!
Yazın karşılaşılan bir diğer sorun da güneş çarpmaları ve yanıklarıdır. Bunu önlemenin en kolay yolu güneşe çıkılacak saatlerin seçimi ve sıvı takviyesidir. Özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak, sabah ve akşam çok uzun sürmeyen güneşlenmeler sağlıklı olacaktır.
Yüksek koruma faktörlü, mekanik bariyeri de olan güneş kremi sürerek güneşe çıkılmalıdır. Güneş kremi seçerken suya dayanıklı olup olmadığı, koruma faktörü derecesine dikkat edilmelidir. Güneşe çıkmadan sürülmesi ve belli aralıklarla yenilenmesi koruyuculuk açısından önemlidir. Güneş yanığı oluşursa iyileşmeden tekrar güneşe çıkılmamalıdır. Yaz günlerinde şapka takılması mekanik olarak güneş ışınlarından yüzü ve belki de omuzları koruyacağı için uygun olacaktır.