Güncelleme Tarihi:
Deride yağ üretimi deri sağlığı için büyük önem taşır ve dış etkenlere karşı derinin korunmasında görev alır. Ancak aşırı yağ üretimi hem kişiye rahatsızlık verir hem de sivilce oluşumunda rol oynar. Bu nedenle yağlı cilt bakımında bu dengeyi gözetmek önemlidir. Yağ üretimi; hormonlar, dış ortam şartları, iklim değişiklikleri ya da kişinin ruhsal durumu ile ilgilidir. Deride yağ oranı aylık, haftalık ya da günlük olarak değişebilir. Cilt bakımında bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir.
Piyasada çok çeşitli yağlı cilde yönelik bakım ürünü vardır. “Salisilik asit”, “glikolik asit”, “beta hidroksi asit” içeren temizleyiciler yağ üretimini azaltır. Ancak her cilt farklı şekilde yanıt verebilir, bu nedenle bu tür ürünler küçük miktarda kullanılarak cildin ürüne verdiği yanıta göre hareket edilmelidir. Ayrıca tüm cilt yapısı yağlı olmayabilir. Karma cilt yapısında hem kuru alanlar hem de yağlı alanlar vardır. Bu da ciltte yama şeklinde kuruluk, kızarıklık gibi sorunlara yol açar.
Temizlik ürünleri dışında tonikler de sıklıkla yağlı ciltte önerilir. Toniği, cildi ne çok kuru ne de çok yağlı bırakacak şekilde, uygun doz ve uygun alanda kullanmak önemlidir. Fazla tonik kullanımı, cildi çok kurutarak dengesini bozabilir. Yüzde genellikle T bölgesi denilen alın, burun ve çene kısımları yağlıdır. Tonik kullanımı öncelikle bu alanlarda uygundur.
Yağı azaltan, haftada birkaç kez önerilen çeşitli maskeler ve kil uygulamaları, yağlı alanlarda kullanılan bazı medikal glikolik asitli pedler de bu cilt tipleri için faydalıdır.
Yağlı cildi olan hastaların yüz nemlendiricisi olarak yağdan fakir ancak nem oranı yüksek ürünler kullanması daha uygundur. Nemlendiricilerin daha etkin olması için termal su içeren spreylerin nemlendirici öncesinde kullanımı da nem etkisini artırır.
Nemlendiriciler gibi güneşten koruyucuların da yağlı cilt için özel olması gerekir. Bu cilt tipleri için güneş koruyucuların hem yağ oranını artırmayacak hem de siyah noktalara ve kırmızı sivilcelere yol açmayacak, karma - yağlı cilt yapısına uygun olması gereklidir.
Uzman hekimler tarafından uygulanacak olan kimyasal soyucular, çeşitli lazer uygulamaları, vitamin A derivesi ilaçların kullanımı ile de ciltte yağ üretiminin dengede tutulması sağlanabilir.