Güncelleme Tarihi:
Çiller daha çok yüzde olmak üzere güneş gören yerlerde oluşan kahverengi lekelerdir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde ultraviyolenin etkisiyle pigment artışı görülür.
Selim karakterli çiller çoğu kez 1-5 mm çapta olurlar. Sınırları net oluşumlar güneşin etkisi olmadığı zamanlarda solma gösterirler.
Daha çok sarışın, kızıl ve açık tenlilerde görülse de esmer ve buğday tenlilerde de çile rastlanabilir. Çocukluk döneminde ortaya çıkarlar. Bazı kişilerde hayat boyu devam ederken diğerlerinde yaşla birlikte kaybolurlar.
Çillerin tedavisinde güneşten korunma, azelaik asit, hidrokinon, tretinoin, glikolik asit, C vitamini içeren krem ve solüsyonlar kullanılabilir. Hastane ortamında kimyasal soyma, kriyoterapi ve lazer tedavileri uygulanabilir.
Çilleri melanom dediğimiz ben kanserinden ayırmak gerekir. Bu nedenle;
Ben kanseri şüphesi varsa biyopsi alınıp patolojiye gönderilmelidir. Halk arasında yanlış bir inanış olarak ben alınırsa kanser olacağı söylenir. Bir kahverengi deri oluşumunun kanser olup olmadığı patolojik tetkik olmadan saptanamaz. Bu yanlış inanış nedeniyle tanı ve tedavide gecikme olabilir. Halbuki melanom yeni başladığı, ince ve küçük olduğu dönemde sadece lekenin alınmasıyla bile tedavi edilebilir.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman