Vitaminler İki Gruba Ayrılıyor

Güncelleme Tarihi:

Vitaminler İki Gruba Ayrılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 15:00

Hangi vitamin, ne işe yarıyor?

Haberin Devamı

Eksiklikleri bazı hastalıklara sebep olan, yeterli alımları bağışıklık sisteminin ve metabolizmamızın düzgün çalışmasına yardımcı olan vitaminler iki gruba ayrılıyor. Diyetisyen Gülen Akboyar, bu vitaminlerle ilgili ayrıntılı bilgiler veriyor.

1. Suda Eriyen Vitaminler: B grubu vitaminler ve C vitamini.

2. Yağda Eriyen Vitaminler: A, D, E ve K vitaminleridir.

Peki, Bu Vitaminler Ne İşe Yarar?

A Vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, yumurta, kayısı en zengin a vitamini kaynaklarıdır. Deri, göz, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi üzerine etkilidir.

D Vitamini: Yağlı balıklar zengin kaynaklarıdır. Aktifleşmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Kemik gelişiminde etkilidir.

E Vitamini: Buğday embriyosu, soya yağı, bitkisel sıvı yağlar, fındık, yer fıstığı, zeytinyağı, kurubaklagiller, tereyağı, yeşil yapraklı sebzeler ve karaciğer zengin kaynaklarıdır. En önemli etkisi vücudumuzu toksik maddelere karşı koruyan en güçlü antioksidan olmasıdır. Bunun yanında kansere ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.

Haberin Devamı

K Vitamini: Ispanak, soya fasulyesi, lahana, çay, kahve, balık, buğday kepeği, yeşil fasulyede bulunur. Kanın pıhtılaşmasında etkilidir.

B1 Vitamini (Tiamin): Bitki tohumları ve maya en zengin kaynaklarıdır. Bazı enzim aktiviteleri için gereklidir ayrıca iştah ve sinir fonksiyonunu destekler.

B2 Vitamini (Riboflavin): Et, süt, yumurta, peynir, yoğurt en zengin kaynaklarıdır. Görme ve deri sağlığı için ve vücuttaki enerji oluşumu metabolizmasında etkilidir.

B3 Vitamini (Niasin): Maya, kurubaklagiller, bulgur, et, tavuk, balık, lifli yeşil sebzeler, mantar zengin kaynaklarıdır. Kan dolaşımını düzenler, deri ve sinir sistemi üzerine etkilidir.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Karaciğer, böbrek, yumurta sarısı, kurubaklagiller, et ve süt zengin kaynaklarıdır. Büyümede, sinir ve sindirim sisteminde ve deri üzerinde etkilidir.

B6 Vitamini (Pridoksin): Et, tavuk, balık, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, yeşil sebzeler, patates, meyveler özellikle muz, organ etleri en zengin kaynaklarıdır. Bebeğin gelişiminde etkilidir. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Haberin Devamı

B7 Vitamini (Biotin): Mısır, soya, yumurta sarısı, böbrek ve diğer hayvansal dokular, domates, karnabahar, mantar, maya, kurubaklagiller ve yağlı tohumlarda bulunur. Metabolik fonksiyonlarda etkilidir.

B9 Vitamini (Folik Asit): Karaciğer ve diğer organ etleri, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, yağlı tohumlar, ekmek ve diğer tahıllarda bulunur. Demir eksikliği anemisinden korunmada ve vücuttaki metabolik olaylarda etkindir.
Kolin: Yumurta sarısı, organ etleri, süt ve buğday özünde bulunur. Kas metabolizması için gereklidir.

B12 Vitamini: Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Kalp hastalıkları ve sinir hasarına karşı korur, fetüs gelişiminde etkilidir, anemi oluşumunu önler.

Haberin Devamı

C Vitamini: Sebze ve meyvelerde bulunur. Özellikle kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, lahana, karnabahar, ıspanak, çilek, turunçgiller, şeftali ve domates en zengin kaynaklarıdır. Antioksidandır. Anemi oluşumunu önler, kalsiyum emilimini artırır, tiroit hormonu yapımında etkilidir, kolesterol düşürücü, hdl yükseltici etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüslerin aktivitelerini engeller.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!