Güncelleme Tarihi:
Vertigo, vestibüler sistem olarak tanımlanan temel yapı iç kulakta yer alan yarım daire kanalları ve denge algılayıcı kristaller ile beyin/beyincikte yer alan analitik merkezler ve bu iki yapı arasında uyarıları taşıyan bir sinir iletişim ağından oluşur. Bu sistem ayrıca gözlerden gelen görsel ve iskelet sisteminden gelen derin duyu iletileri tarafından desteklenmektedir.
Oldukça karmaşık ancak bir o kadar da dengeli çalışan bir sistemin bir noktadaki hasarı halk arasında vertigo olarak bilinen baş dönmesine neden olmakta ve hastaları özellikle Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bilim dallarının uğraşı alanına çekmektedir.
Buna karar verebilmek için vertigo yani baş dönmesine eşlik eden başka bulguların varlığı önem taşımaktadır.
İşitme kaybı, kulakta çınlama ya da uğultu, kulakta baskı ya da basınç, kulak akıntısı, bulantı, kusma gibi şikayetlerden biri veya birkaçının varlığında Kulak Burun Boğaz uzmanına gidilmelidir.
Konuşma bozukluğu, çift görme, vücutta kuvvet kusuru, bilinç kaybı ya da bozukluğu ile bulantı, kusmanın eşlik etmesi durumunda Nöroloji uzmanı size daha fazla yardım edebilecektir.
Kulak Burun Boğaz uzmanlık alanında Vestibüler nöritis, vestibüler tümörler, Bening paroksismal pozisyonel vertigo, Meniere hastalığı, Orta kulak iltahabına ait komplikasyonlar, kulak kemiğine ait kırıklar ve başkaları Vertigo nedeni olurken, Nöroloji uzmanlık alanında vertebrobaziller yetmezlik, serebellopontin köşe tümörleri, serebellar infarktüs, Multipl skleroz, Parkinson, Alzheimer, Basiller Migren, İlaç intoksikasyonu, Serebellar dejenerasyon ve daha başkaları vertigo nedeni olabilmektedir.
Olabilir. Şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, akut immün yetmezlik sendromu, depresyon, anksiete, Panik atak, Derin anemi, Hipotansiyon, antihipertansif ilaçlar, diüretiklerin kullanımı ve başkaları.
Böyle bir durumda öncelikle kendinizi güvenli bir alana çekip hareketsiz oturmanız yeterli olacaktır. Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasına çalışır. Hareketsiz olmak ve gözlerinizi kapamak derin duyu ve görsel uyarıları azaltacağından beynin dengeleme işlevini kolaylaştıracaktır. Geçen zamanda yorgunsanız dinlenin özellikle uyumaya çalışın, sıvı tüketin, ani hareketlerden kaçının.
Oldukça komplike ancak dengeli çalışan bir sistemi etkileyebilecek bunca hastalık olasılığı nedeniyle önce tanının doğru konulması sonra da nedene yönelik tedavisinin yapılması önemlidir. Ayrıntılı tanıya yönelik fizik muayene bulgularının yanında ihtiyaca göre radyolojik, odyolojik ve metabolik testler yapılacak, tedavinin belirlenmesinde karar hekiminizce verilecektir.